Evropske države že ukrepajo, oprezni tudi pri nas

Foto: Epa
Foto: Epa
Svetovna zdravstvena organizacija poziva evropske države, naj okrepijo ukrepe za zajezitev novega seva koronavirusa, ki se širi po Veliki Britaniji.
Oglej si celoten članek

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ugotavlja, da so novi sev virusa zunaj Velike Britanije potrdili še v treh državah, in sicer devet primerov na Danskem ter po en primer na Nizozemskem in v Avstraliji.

"V Evropi, kjer je širjenje intenzivno morajo države okrepiti nadzor in prizadevanja za preprečevanje okužb," poudarjajo pri WHO.

WHO je v soboto sporočila, da je v stiku z britanskimi oblastmi zaradi novega seva novega koronavirusa, ki se prenaša znatno hitreje od doslej znanih. Za zdaj novo različico Britanci še intenzivno raziskujejo in analizirajo. Ugotovitve bodo takoj sporočili WHO, ta pa ostalim državam.

Foto: Profimedia covid-19 koronavirus Velika Britanija

Britanci zaradi nove različice potegnili božično zavoro

Kot je za televizijo Sky News povedala Susan Hopkins iz agencije za javno zdravje v Angliji, so novi sev prvič odkrili septembra pri bolniku v Kentu. Po njenih besedah so znanstveniki novembra ugotovili, da je novi sev povezan z žariščem v Kentu, od koder se je razširil v London in Essex. 11. decembra so o tem obvestili vlado v Londonu.

Britanski premier Boris Johnson pa je v soboto dejal, da se novi sev očitno prenaša bistveno lažje in je po prvih ugotovitvah "do 70 odstotkov bolj nalezljiv". Zato je odredil nove omejitve za London in jugovzhodno Anglijo, ki so začele veljati danes. Prebivalci teh območij morajo v skladu z ukrepi ostati doma najmanj do 30. decembra.

Že pred tem so iz več delov sveta poročali o mutacijah novega koronavirusa in o njih obvestili WHO.

Pojav novega, mutiranega seva koronavirusa, ki se hitro širi v Združenem kraljestvu, presojajo pristojne slovenske zdravstvene oblasti, ki bodo oblikovale in predlagale ustrezno ukrepanje. O ukrepih bo odločila vlada na predlog svetovalne skupine. Trenutno velja, da tisti, ki prihajajo v Slovenijo iz Velike Britanije, potrebujejo negativen test na covid-19 ali pa morajo v 10-dnevno karanteno. Testi na koronavirus, ki so v uporabi, bi zaznali in pokazali tudi prisotnost mutiranega seva koronavirusa, so še sporočili.

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da Slovenija v tem trenutku nima neposrednih letalskih povezav z Veliko Britanijo. "Pripravili pa smo ukrepe za zaporo meja, ker obstaja možnost, da je mutirani virus tudi v nekaterih drugih državah EU," je navedel.

Nekatere države hitro ukrepajo

Po Nizozemski je danes tudi Belgija napovedala, da bo prepovedala vse letalske povezave z Veliko Britanijo, Avstrija in Nemčija o podobnem ukrepu še razmišljata.

Slovenija z Veliko Britanijo trenutno nima neposrednih potniških letalskih povezav.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 13:31 23. December 2020.

    stiskajo, da bo folk še bolj noro drvel na cepljenje

  • 21:37 20. December 2020.

    Jajo rabi okužbe, da bo šemalo kradel pa zaprl naord in prepovedal proteste proti tej vladi.

  • 17:20 20. December 2020.

    Ste že začeli z novim projektom, WHO svinje globalistične. Vse je bilo pričakovano. A res ni nikjer institucije, ki bi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.