Wikipedija iz ideje v globalni projekt

Foto: PrtScr WayBackMachine
Foto: PrtScr WayBackMachine
Pred 13 leti se je "rodila," danes pa je šesta najbolj obiskana stran na svetu.
Oglej si celoten članek

Wikipedia praznuje 13. rojstni dan. Prosto spletno enciklopedijo je 15. 1. 2001 ustanovil Jimmy Wales, do danes pa so stotisoči prostovoljcev prispevali več kot 13 milijonov gesel v 282 različnih jezikih sveta. Tudi v slovenščini, saj je slovenska Wikipedia nastala že na začetku leta 2002, danes pa se z okoli 139.000 vsebovanimi gesli uvršča na 36. mesto. Prva je angleška različica s skoraj 4,5 milijona gesel. Dejavnih avtorjev gesel je po podatkih s strani 71.000.

Vsak dan spletno stran obišče 50 milijonov ljudi, po podatkih Alexe pa zaseda šesto mesto po obiskanosti. Pred njo so le Google.com, Facebook.com, Youtube.com, Yahoo.com in Baidu.com. 

Ker lahko večino člankov dopolnjuje in spreminja praktično vsakdo, je pravilnost njenih gesel velikokrat stvar polemike. Kljub temu pa raziskave vsaj glede znanstvenih gesel pravijo, da je zanesljivost zapisanega na Wikipediji primerljiva zanesljivosti prominentnih enciklopedij, denimo Britannice. Največ kontroverznosti pa se običajno pojavlja pri biografijah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.