Za 28 tisoč mrtvih pet let zapora

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Za pomoč pri umoru 27.900 Judov je 91-letni John Demjanjuk dobil pet let zaporne kazni. A zapora ne bo videl, saj ga bodo zaradi visoke starosti izpustili.
Oglej si celoten članek

Enaindevetdesetletni Ukrajinec John Demjanjuk je bil med drugo svetovno vojno paznik v nacističnem koncentracijskem taborišču Sobibor na Poljskem. Takrat je pomagal pri umoru 27.900 Judov, kar ga je vrsto let kasneje pripeljalo na sodišče.

Prvi takšen primer
Nemško sodišče ga je danes spoznalo za krivega. V zaporu bi moral presedeti pet let, a je sodnik Ralph Alt nekaj ur po obsodbi dejal, da ga bodo zaradi visoke starosti izpustili na prostost.

Tožilec je sicer predlagal šestletno zaporno kazen. V tem primeru gre sicer za prvi tovrsten proces v vsej zgodovini – za Demjanjuka namreč ni bilo neposrednih dokazov, da bi Jude osebno umoril, so ga pa do sodišča pripeljali s pomočjo registra zaposlenih v Nemčiji med vojno.

"Stražar ni bil po svoji volji"
Njegovi odvetniki se bodo na to odločitev pritožili. Kot pravijo, je Demjanjuk leta 1942 padel v nemško ujetništvo, kjer so ga pod prisilo vključili k pomožnim enotam SS ter ga postavili v vlogo stražarja. Tožilec sicer vztraja, da je vedel, čemu je pobijanje Judov namenjeno, a se kljub temu ni poskušal umakniti.

Kot stražar je delal od 27. marca 1943 do sredine septembra 1943.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.