Za atentatom stoji Vatikan?

Foto: Žurnal24
Atentator na papeža Janeza Pavla II., Mehmet Ali Agca, je povedal, da si je orožje za atentat priskrbel iz Avstrije. Po njegovih besedah naj bi za napadom stal sam Vatikan.
Oglej si celoten članek

Kot je v prvem obsežnem intervjuju po izpustitvi iz zapora v torek zvečer za televizijo TRT dejal Agca, si je strelno orožje sprva nameraval priskrbeti iz Italije. "Vendar so mi dejali, da naj si ga priskrbim nekje drugje, v Belgiji ali kjerkoli že hočem. Zato sem si orožje priskrbel iz Avstrije," je povedal Agca.

Naročilo za napad na papeža Janeza Pavla II. leta 1981 je Agca dobil iz Vatikana, za atentatom pa naj bi stal takratni državni tajnik, kardinal Agostino Caseroli.

Cilj Vatikana je bil, da bi dejanje podtaknili tajnim službam vzhodnoevropskih držav z namenom, da bi oslabili komunizem. Zato so mi naročili, da naj papeža ustrelim v trebuh in ne v glavo ali srce, je še zatrdil Agca. Za atentat je prejel od 40 do 50 tisoč dolarjev.

Takrat 23-letni Agca je 13. maja 1981 na Trgu svetega Petra v Vatikanu med avdienco streljal na papeža Janeza Pavla II. in ga hudo ranil v trebuh. Agca je 19 let preživel v italijanskem zaporu, od koder so ga izpustili leta 2000 ter ga izgnali v Turčijo, kjer so ga iz zapora izpustili 18. januarja letos. Papež se je dve leti po atentatu v italijanskem zaporu sestal z njim in mu odpustil napad.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.