Za Černobil kriva malomarnost

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Za nesrečo v Černobilu je kriv družbeni sistem, pravi strokovnjak za jedrsko energijo Andrej Stritar. Meni, da se Černobil ne more več ponoviti, a dodaja: "Nič ni nemogoče."
Oglej si celoten članek

"Černobil, tak kot je bil, se zagotovo ne more ponoviti. Vidimo pa, da so stvari nepredvidljive. Na tak cunami, kot je bil v Fukušimi, ni nihče računal. Nič ni nemogoče. Konec koncev lahko tudi meteor nekam pade," ob 25. obletnici jedrske nesreče v Černobilu pravi Andrej Stritar, direktor uprave za jedrsko varnost (UJV).

Kot je povedal za zurnal24.si, je Černobil za strokovnjake predstavljal veliko prelomnico. "Najkoristnejša stvar po nesreči je bila ustanovitev združenja operaterjev reaktorjev z vsega sveta. Po Černobilu so začeli intenzivno hoditi drug k drugemu in na neki način tekmovati. Pred tem je bila Sovjetska zveza zelo zaprta in ni dajala informacij. Niti se ni zanimala, kaj se dogaja na zahodu. Od takrat pa se operaterji trudijo iskati čim boljše rešitve."

Ravno te dni je aktualno tudi vprašanje novega sarkofaga. Po 25 letih korozije sarkofag namreč počasi pušča, zato začenjajo gradnjo novega. Nov sarkofag, ki bo največja premična struktura na svetu, naj bi končali čez štiri leta. S tem naj bi območje zavarovali za nadaljnjih sto let.

"To je bila velika katastrofa za ljudi. Jaz pravim, da je to tudi ena kronskih stvaritev komunizma. Družbeni sistem je omogočal, da je do takih nesreč sploh prišlo – ne zaradi tehnične okvare, ampak zaradi slabega dela ljudi. Sistem od vrha navzdol ni spodbujal odgovornega ravnanja, ampak malomarnost," še pravi Stritar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.