Za čiščenje madeža 2 milijardi

Foto: Žurnal24 Vodstvo britanske naftne družbe BP je pristalo na odprtje posebnega računa za od
Britanski naftni gigant BP je za čiščenje naftnega madeža porabil 2,35 milijarde dolarjev (1,88 milijarde evrov)
Oglej si celoten članek

BP je 2,35 milijarde dolarjev namenil za odzive na razlitje, poskuse zajetja nafte, vrtanje rezervne naftne vrtine, pomoč prizadetim ameriškim zveznim državam, odškodnine posameznikom ter stroškom na zvezni ravni. V podjetju ob tem še naprej vztrajajo, da je za ocenjevanje dodatnih stroškov in obveznosti še prezgodaj.

Do sedaj je britanski gigant prejel okoli 74 tisoč zahtevkov za odškodnino. Odobril jih je okoli 39 tisoč in izplačal skupno okoli 126 milijonov dolarjev (100 milijonov evrov). Družba BP je prejšnji teden pod pritiskom ameriških oblasti napovedala ustanovitev 20 milijard dolarjev vrednega sklada za odškodnine prizadetim v nesreči in odpovedala izplačila dividend.

Za 100 milijard stroškov?
Analitiki ocenjujejo, da bi lahko skupni stroški v zvezi z aprilsko eksplozijo naftne ploščadi Deepwater Horizon, iz katere še vedno izteka nafta, presegli sto milijard dolarjev (okoli 80 milijard evrov). V celotnem letu 2009 je BP ustvaril 16,6 milijarde dolarjev (13,3 milijarde evrov) čistega dobička.

Prepovedali vrtanje
Ameriški zvezni sodnik Martin Feldman je v torek v New Orleansu blokiral šestmesečno prepoved vrtanja nafte in plina v globinah pod 152 metrov, ki jo je sprejela administracija predsednika ZDA Baracka Obame. Sodnik se je strinjal z argumentom naftnih podjetij, da prepoved povzroča nepotrebno gospodarsko škodo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.