Za Gadafija tudi hrvaški plačanci

Foto: Žurnal24 "V Libiji se bojujejo številni plačanci iz držav nekdanje Jugoslavije, tudi tist
"V Libiji se bojujejo številni plačanci iz držav nekdanje Jugoslavije, tudi tisti iz Hrvaške," je v intervjuju za Večernji list zatrdila novinarka in ugledna članica libijskega državnega sveta Fatima Mahmoud.
Oglej si celoten članek

Libijska novinarka in književnica Fatima Mahmud je bila zaradi svojega pisanja in kritiziranja Gadafijevega režima vržena v zapor, večkrat pa so jo tudi mučili. Petnajst let je živela v Berlinu kot azilantka, sedaj pa se je v severnoafriško državo vrnila kot članica Libijskega nacionalnega sveta, ki je prevzel oblast na vzhodnem delu države. Trenutno se nahaja v Bengaziju.

Gadafi nad ljudstvo s kemičnim orožjem

"Prepričana sem, da bo NATO, ko konča z napadi, prišel do dejanskih podatkov o tem, kakšnega orožja se je posluževal Gadafi. Vsi njegovi vojaki, ki so bili ubiti tekom vojaške akcije, so imeli na sebi zaščitne maske in oblačila za zaščito pred kemičnim in biološkim orožjem, s katerim je Gadafi nameraval napasti Bengazi in tako enkrat za vselej končati revolucijo. Nikakršno orožje nas ne more zaustaviti v nameri, da rešimo Libijo iz krempljev njenega največjega sovražnika Gadafija," v začetku pogovora pove Mahmoudova.

Na vprašanje, ali se Libiji obeta podoben scenarij, kot se je zgodil v Iraku, novinarka odgovori: "Libijski narod ni neumen, vendar pa je zgodovina jasno pokazala, da so naši interesi popolnoma različni od zahodnih interesov. Jasno nam je, da se zahodnim državam cedijo sline po naši nafti in bogastvu, ki ga predstavlja. Od njih nismo nikoli zahtevali kopenske akcije, ampak le zaščito civilistov." Mahmoudova o zadržanosti nekaterih držav pri podpori resolucije, ki prepoveduje polete nad Libijo, nima za povedati nič dobrega. “Najbolj smo razočarani nad Rusijo, Kitajsko in Ukrajino, saj smo jih vedno smatrali za prijatelje."

Plačanci iz Srbije in Hrvaške
"Žalostno je, da je Srbija do uvedbe embarga Libiji vsakodnevno pošiljala orožje za uničevanje lastnega naroda. Da ne govorim o plačancih iz držav nekdanje Jugoslavije, iz Srbije, Hrvaške in BiH, ki danes predstavljajo Gadafijeve najbolj poslušne in dobre plačane morilce." Na novinarsko vprašanje, ali so informacije o hrvaških plačancih zanesljive, novinarka odgovori: "Seveda, drugače informacij ne bi razkrila javnosti. Plačanci iz držav nekdanje Jugoslavije imajo izkušnje z vojskovanjem, poleg tega pa Gadafi ne zaupa Libijcem. Ne skrbite, ko se situacija umiri, bomo naredili natančen pregled plačancev, seznam pa razkrili javnosti. Objavili bomo popis vseh žrtev s področja nekdanje Jugoslavije."

Mahmoudova poudari, da se hrvaški plačanci večinoma bojujejo na terenu skupaj s plačanci iz afriških držav, medtem ko so srbski plačanci večinoma piloti. "V času vojne v BiH se je veliko število beguncev zateklo v Libijo. Po vojni se je domov vrnila le peščica. Tiste, ki so ostali, je Gadafi za dobro plačilo nemudoma rekrutiral v svoje vrste. Pri Srbiji je škoda izgubljati besede. Gadafi je po razpadu Jugoslavije finančno podpiral Slobodana Miloševića. Tukaj je zgovorno tudi dejstvo, da se Srbija vse do tega trenutka ni zjasnila glede vojne v Libiji." 

Foto: Žurnal24

Med plačanci tudi Mesić?
"Moram reči, da je imel vaš nekdanji predsednik status političnega plačanca. O tem so se že razpisali svetovni mediji. Ne bom se podala v analizo teh navedb, vendar pa vam povem, da Libija že več let zbira podatke o tem, kdo je z Gadafijem sodeloval izključno zaradi finančnih interesov." Na koncu novinarka izpostavi, da hrvaški plačanci ne bodo skalili dobrih odnosov med državama. "Hrvaške oblasti bi pozvala, da poskušajo preprečiti odhod plačancev v Libijo. V nasprotnem primeru bi se odnosi lahko zaostrili."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.