Za hekerskim napadom Severna Koreja?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Globalni kibernetski napad, ki je od petka naprej prizadel najmanj 200 tisoč računalnikov v okrog 150 državah, je za seboj pustil številna vprašanja. Pojavile so se številne teorije, v eni izmed njih nastopa tudi Severna Koreja.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki za kibernetsko varnost so v ponedeljek sporočili, da bi za najobsežnejšim kibernetskim napadom doslej, v katerem so hekerji v skoraj 100 državah po zadnjih podatkih izpeljali okoli 300.000 vdorov v Microsoftove sisteme, lahko stala Severna Koreja. Po več dneh motenj v omrežjih po vsem svetu se je stopnja okuženosti upočasnila.

Odkrili so namreč podobnosti med škodljivo programsko opremo, ki zahteva odkupnino, ki je bila uporabljena v globalnem napadu, ter kodo, ki so jo pred tem uporabili severnokorejski hekerji. Ob tem so strokovnjaki opozorili, da gre morda za napačno sled, poročajo tuje tiskovne agencije.

Googlov strokovnjak Neel Mehta je v okviru razjasnjevanja obsežnega hekerskega napada v ponedeljek objavil računalniško kodo, ki razkriva podobnosti med izsiljevalsko okužbo WannaCry, uporabljeno v napadih, in eno od prejšnjih hekerskih operacij, ki jo strokovnjaki pripisujejo Pjongjangu. Drugi strokovnjaki to vidijo kot znak, da bi za napadom lahko stala Severna Koreja.

"Mislimo, da bi bil lahko to ključ za rešitev nekaterih skrivnosti, povezanih s tem napadom," so sporočili znanstveniki v varnostnem podjetju Kaspersky s sedežem v Rusiji. Dodali so, da so potrebne nadaljnje preiskave.

Napadalci so v petek izkoristili šibke točke v starejših Microsoftovih operacijskih sistemih in z izsiljevalsko okužbo, imenovano WannaCry, blokirali delovanje računalnikov, dokler ne bi žrtve v virtualni valuti bitcoin izplačale odkupnine 300 evrov. Najmanj osem napadov so zaznali v Sloveniji, med drugim v novomeškem Revozu.

Po več dneh motenj v omrežjih po vsem svetu je bilo po navedbah visokega predstavnika ZDA doslej prizadetih okoli 300.000 računalnikov, vendar pa se je stopnja okuženosti upočasnila.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 17:35 16. Maj 2017.

    Točno to sem hotela napisat. Razlog - pokoritev, ker nimajo Rothchildovih bank v svoji državi, tako kot 99% sveta.

  • 15:11 16. Maj 2017.

    Očitno se išče prikladen razlog, po mojem zato, da se napade Severno korejo!

  • 13:35 16. Maj 2017.

    Izredno zanimivo!! Zakaj pa neameriški portali poročajo ravno o tem,da bi to naj bilo delo ameriške obveščevalne agencije!?<br />Aja,tega nesmete …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.