Za Ikeo delali tudi politični zaporniki

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Švedski trgovec s pohištvom Ikea je v nekdanji Vzhodni Nemčiji politične zapornike uporabljal za "delovne sužnje", ki so morali izdelovati pohištvo, razkrivajo tajni policijski dosjeji, ki jih je objavila nemška državna televizija.
Oglej si celoten članek

Ikea je s komunistično Nemško demokratično republiko v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja spletla tesne vezi, saj je v državi odprla več tovarn za izdelavo pohištva. Kot razkriva nemška javna televizija WDR, ki ji je uspelo pridobiti dokumente vzhodno-nemške tajne službe Stasi, so v eni delali tudi politični zaporniki, poroča Daily Telegraph.

Gre za tovarno v Waldheimu, ki je stala v bližini zapora, tamkajšnji zaporniki pa so morali izdelovati popularno sedežno garnituro Klippan brez plačila, razkrivajo dokumenti. Po nekaterih ocenah je bil delež političnih zapornikov v tamkajšnjih zaporih kar 20-odstoten.

Ustanovitelj Ikee Ingvar Kamprad, kot je zapisano v tajnem poročilu, uradno ni vedel, da v njegovih tovarnah delajo politični zaporniki, a če bi bilo to res, bi "bilo to po mnenju Ikee v družbenem interesu".

"Bilo je suženjsko delo"

Hans Otto Klare, ki je bil kot politični zapornik poslan na delo v tovarno v Waldheim, ker je želel pobegniti v Zahodno Nemčijo, je razmere v tovarni opisal kot zelo težke.

"Skupaj s sodelavci smo bivali v zgornjem nadstropju tovarne, kjer so bila okna zakrita," je obdobje, ko je v tovarni izdeloval posamezne pohištvene dele, opisal za WDR. "Stroji so bili v pritličju in imeli smo zelo malo počitka. Nismo imeli prilagojenih stolov, ušes nismo imeli zavarovanih pred hrupom. Razmere so bile celo bolj primitivne kot po drugih tovarnah v takratni državi. Bilo je suženjsko delo."

Neki drug zapornik pa je dejal, da je prepoznal določene pohištvene dele, ki jih je po padcu komunizma kupoval v trgovinah Ikee. V dokumentarnem filmu tiskovna predstavnica Ikee Sabine Nold podatkov iz tajnega dokumenta ni želela komentirati, ampak je poudarila, da se je v zadnjih 25 letih poslovanje družbe spremenilo. Kasneje je Ikea v sporočilu za javnost zapisala, da takrat ni vedela, da so v njeni tovarni delali politični zaporniki, in se opravičila, če se je to res zgodilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.