'Za nami je velika bitka, zagotovili smo si zgodovinsko zmago!'

Foto: EPA Madžarska, ograja
Madžarski premier Viktor Orban je v nedeljo pozno zvečer razglasil "zgodovinsko" zmago na parlamentarnih volitvah. Po preštetih skoraj vseh glasovih si je vladajoča stranka Fidesz v parlamentu zagotovila dvotretjinsko večino.
Oglej si celoten članek

"Zmagali smo," je Viktor Orban sporočil privržencem. "Dragi prijatelji, za nami je velika bitka, zagotovili smo si zgodovinsko zmago - dobili smo priložnost, ustvarili smo priložnost, da zaščitimo Madžarsko," je dodal.

To bo za Orbana tretji zaporedni mandat, sicer pa četrti na čelu madžarske vlade.

Po preštetih skoraj vseh glasovih je Fidesz osvojil 133 sedežev v 199-članskem parlamentu in s tem dvotretjinsko večino. Na drugem mestu je skrajna desna stranka Jobbik, ki bo imela 26 poslancev, tretji pa so socialdemokrati z 20 sedeži.

Izidi volitev so zamujali, saj so bila nekatera volišča zaradi množične udeležbe odprta dlje, kot je bilo predvideno. Po podatkih volilne komisije je bila udeležba 69,26 odstotna, kar je sedem odstotnih točk več kot na volitvah leta 2014.

Orbanu bo dvotretjinska večina omogočila spreminjanje ustave in sprejemanje ustavnih zakonov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 17:06 9. April 2018.

    Polepšal mi je dan:-).Tiste debilne babe od Merklove videt nemorem.Prodala je Europ za burek.

  • 13:57 9. April 2018.

    Madžari so zelo prepričljivo izbrali. Na nas (in naših medijih) je, da to spoštujemo. Napaka Orbana je le ta, da …

  • 11:34 9. April 2018.

    Čestitke Orbanu.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.