Za nošenje burk 15 tisoč evrov kazni

Francoska narodna skupščina začenja obravnavo zakona o prepovedi nošenja burk v javnosti. Kazni za kršitve znašajo od 150 do 15 tisoč evrov kazni.
Oglej si celoten članek

Francoski predlog zakona predvideva 150 evrov kazni za ženske, ki se bodo v javnosti pojavile z zakritim obrazom. Moški, ki bodo svoje žene ali hčerke silili v nošenje burke ali nikaba, bodo morali plačati do 15 tisoč evrov kazni. Zakon s podobno vsebino je že sprejel belgijski parlament, španska vlada pa je napovedala omejitev nošenja burk.

Islam na neki način zapoveduje nošenje rute in ne burke. Zakaj bi to potem nosili, če to ni v skladu z nekim verskim prepričanjem?
Nevzet Porič

Ljudje morajo imeti pravico odločitve
"Če pogledamo v preteklost, je leta 1950 narodna skupščina v BiH tudi že prepovedala burke. V zvezi s tem je bilo ogromno razprav, predvsem glede točke, da bi ženske pokazale vsaj brado. Na neki način razumem to, kar se dogaja v Franciji, je pa tukaj problem demokracija – ljudje morajo imeti sami pravico, da se odločijo, kakšni bodo. Sicer pa burke v islamu nimajo nekega oporišča, ker je to stvar običajev," nam je povedal tajnik islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porič.

Številni francoski pravniki menijo, da gre za protiustaven predlog zakona. Šest milijonov francoskih muslimanov je predlog označilo za stigmatizacijo. Amnesty International opozarja, da gre za kršitev svobode izražanja žensk, ki so se odločile zakriti svoj obraz.

"Upam, da bodo našli najboljšo rešitev," pravi Porič in na vprašanje, ali se po njegovem lahko prepoved burk razširi tudi v druge evropske države ter k nam, odgovarja: "To je problem. Osebno raje vidim žensko brez burke. Islam na neki način zapoveduje nošenje rute in ne burke. Zakaj bi to potem nosili, če to ni v skladu z nekim verskim prepričanjem?"

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.