Za pokrite in manj naličene TV napovedovalke

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Afganistansko ministrstvo za kulturo je danes televizijske postaje pozvalo, naj pazijo na to, kako se oblačijo njihove televizijske napovedovalke. Kot so poudarili, morajo napovedovalke "spoštovati islamske in afganistanske vrednote", zato morajo biti pokrite in uporabljati manj intenzivna ličila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Oglej si celoten članek

"Vse televizijske postaje resno pozivamo, da napovedovalkam ne dovolijo nastopanja pred kamerami, če niso pokrite ali če so pretirano naličene," so v sporočilu televizijam napisali na ministrstvu za kulturo.

"V skladu z islamsko zakonodajo, ki je v veljavi v Afganistanu, se lahko ženske v javnosti pojavijo le pokrite. Ne sme se videti njihovih ušes. Za tiste, ki se pojavljajo na televiziji, veljajo ista pravila," so še dodali.

Ministrstvo je poziv objavilo zaradi jeze afganistanskega sveta ulem, vrhovne verske oblasti v Afganistanu, ki je izrazil nasprotovanje neprimerno oblečenim Afganistankam na televiziji.

Po padcu talibanskega režima, v času katerega se ženske v javnosti skoraj niso pojavljale, so se razmere za Afganistanke, še posebej v Kabulu in drugih večjih mestih v državi, izboljšale. A čeprav zdaj nekatere že nosijo oblačila, ki se bolj prilegajo telesu, in se ličijo, ostajajo pravice žensk v tej državi prezrte.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:29 14. Februar 2012.

    Afganistan ima svoje skrajneže, mi imamo pa štrajnovo liberalno akademijo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.