Za volan le trezni

Foto: Žurnal24 Stroške z vožnjo v službo lahko zmanjšate tako, da se vas v avtu na delo vozi ve
V Italiji bo v nedeljo stopil v veljavo nov zakon o varnosti v cestnem prometu. Vozniki, ki imajo izpit manj kot tri leta ali so mlajši od 21 let, bodo za lahko za volan sedli le trezni.
Oglej si celoten članek

Zgornji dom parlamenta v Rimu je v sredo sprejel vrsto sprememb v prometni zakonodaji s ciljem izboljšanja varnosti na cesti. Novi predpisi bodo začeli veljati v nedeljo, 1. avgusta.

Poklicni vozniki in posamezniki, ki imajo vozniška dovoljenja manj kot tri leta, bodo poslej lahko vozili le popolnoma trezni. Poklicni vozniki bodo morali ob obnovitvi vozniškega dovoljenja opraviti tudi test glede vsebnosti mamil.

Kratko bodo potegnili gostinci
V vseh lokalih po Italiji poslej po 3. uri ne bodo več smeli prodajali alkohola. Na avtocestnih počivališčih po 22. uri ne bo več mogoče kupiti žganih pijač, po 2. uri zjutraj pa bo prepovedana tudi prodaja vina in piva. Lastnikom lokalov na postajališčih, ki prepovedi ne bodo spoštovali, grozi denarna kazen v višini do 10.000 evrov.

Vozniki, ki bodo v letu dni pridelali 15 kazenskih točk, ker bodo trikrat zagrešili enak prometni prekršek, bodo morali znova opravljati vozniški izpit. Novi predpisi pa prinašajo tudi višje kazni za voznike, ki bodo za volanom telefonirali ali ne bodo upoštevali prehodov za pešce.

Mladi vozniki bodo poslej lahko vozili že s sedemnajstim letom starosti, a ob spremstvu odraslih in s posebnim dovoljenjem, da bi si še pred pridobitvijo vozniškega dovoljenja pridobili prepotrebne izkušnje.

Črne skrinjice v avtomobilih

V Italiji bodo prvič preizkusili tudi črne skrinjice za avtomobile, ki bodo beležile podatke o nesreči. Od ukrepa pričakujejo predvsem pedagoški učinek, saj bo že sama prisotnost takšne naprave povečal odgovornost voznikov.

Črne skrinjice naj bi obenem razjasnile vzroke in potek nesreče, s tem pa naj bi omejili tudi drage policijske preiskave. Prav tako naj bi privarčevale tudi zavarovalnice in posledično znižale premije.

Z višjimi kaznimi naj bi italijanske oblasti financirale izboljšanje varnosti, poleg tega pa naj bi modernizirali prometno signalizacijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.