Za zastonjske vrečke bo treba morda plačati

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Omejevanje uporabe plastičnih vrečk. Države bi lahko uvedle dajatve ali pa uporabile druge načine za omejevanje.
Oglej si celoten članek

Včeraj so se predstavniki držav članic Evropske unije in Evropskega parlamenta dogovorili, da bodo države v prihodnje lahko uvedle določene dajatve na plastične vrečke, ki se delijo v trgovinah, ali pa uporabile morda še kake druge načine, da omejijo njihovo uporabo. Dogovor naj bi zdaj formalno še do petka potrdile tudi države.

"Zelo pomembno je, da storimo nekaj glede plastične juhe v naših oceanih. Nujno je, da se borimo proti tem odpadkom," je dejal podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki pa je hkrati izrazil določeno zaskrbljenost glede načrtovanih ukrepov.

"Če bo dogovor potrjen, bo to zgodovinski korak v smeri, da končno zmanjšamo količino plastičnih vrečk in plastičnih smeti v EU," je dejala poročevalka o zadevi v Evropskem parlamentu Margarete Auken.

Vsaka država odloča zase

Vsak prebivalec EU je leta 2010 povprečno uporabil okoli 200 plastičnih vrečk. Od tega je bilo 176 lahkih tankih plastičnih vrečk za enkratno uporabo, na katere še posebej cilja predlagana nova zakonodaja.

Predlog predvideva, da bi uporabo tovrstnih vrečk, ki običajno že po eni uporabi končajo v smeteh, omejili na 90 na osebo letno do leta 2019 in na 40 do leta 2025. Cilj naj sicer ne bi bil obvezujoč, dokler bi države uvedle dajatve za uporabo tovrstnih vrečk ali druge omejevalne ukrepe.

Timmermans je sicer skeptičen, kako bi ta ukrep lahko učinkovito uvedli na ravni unije, saj je iz originalnega predloga komisije izpadlo kar nekaj možnosti. Opozoril je, da bo problem zgolj v pristojnosti držav. Izrazil je tudi upanje, da ta boj ne bo vodil v dodatno birokratizacijo.

A kot je dejal, komisija sklenjenemu dogovoru ne bo nasprotovala. "Sem tudi pragmatičen človek (...) Tudi ta predlog, ki je bil dopolnjen, bo vodil k manj plastičnih vrečk v okolju, zaradi česar smo lahko vsi zadovoljni," je dejal

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 09:54 20. November 2014.

    Jest mam pa že poln hurac teh reklamnih vreč, jim delaš zastonj reklamo ko jo prenašaš, pa še plačat jim …

  • 09:14 20. November 2014.

    A ni Iv govoril o vrečkah ?? .... ne pa o celotnem yugo sistemu. In prav ima s svojo ugotovitvijo. …

  • 07:12 20. November 2014.

    točno Iv, najraje bi šel razvojno nazaj...samo da bi bil v YU. Pa fajn bi bilo spet na carini stati …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.