Začetek konca piratiziranja v Evropski uniji?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Odločitev Sodišča EU bi lahko predstavljala začetek konca piratiziranja kot ga poznamo danes. Sodišče je namreč odločilo, da platforme, kot je The Pirate Bay lahko kršijo avtorske pravice. Po zahtevi sodišča bodo morali ponudniki spletnih storitev spletne strani blokirati!
Oglej si celoten članek

Primer, ki bi lahko spremenil prakso piratiziranja, se je začel na Nizozemskem, ko je nizozemska ustanova, ki varuje interese imetnikov avtorskih pravic, sodišču že leta 2012 predlagala, naj družbama Ziggo in XS4ALL, ki ponujata spletne storitve, odredi blokado platforme The Pirate Bay. S pomočjo slednje uporabniki izmenjujejo in prenašajo dela, za katera v večini nimajo avtorskih pravic.

Po pritožbah je primer romal na nizozemsko vrhovno sodišče, to pa se je za dodatna pojasnila leta 2015 obrnilo na Sodišče EU. To je zdaj razsodilo, da čeprav uporabniki platforme za izmenjavo zadevna dela naložijo na splet, imajo upravljavci te platforme s svojo vlogo bistven pomen pri dajanju na voljo teh del javnosti.

Upravljavci po ugotavljanju Sodišča EU brišejo stare ali nepravilne datoteke Torrent ter dejavno filtrirajo nekatere vsebine. S tem varovana dela dejansko dajejo na voljo javnosti. Ob tem pa so bili upravljavci tudi obveščeni, da se z njihovo platformo omogoča dostop do del, objavljenih brez dovoljenja imetnikov pravic, s čimer so javno celo soglašali in takšno prakso spodbujali.

Zagotavljanje in upravljanje platforme za spletno izmenjavo varovanih del, kakršna je The Pirate Bay pa po odločitvi Sodišča EU torej pomeni kršitev avtorske pravice.

Odločitev Sodišča EU, ki pri piratiziranju ugotavlja tudi krivdo posrednika, posledično pomeni morebitno zeleno luč sodiščem za odreditev blokad spletnih strani, kot so The Pirate Bay ali slovenski Partis.   

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 13:30 16. Junij 2017.

    Se strinjam, otrokom kupim igrico v big bangu in je 70 eur, 2 dni je mir, potem pa hočejo drugo! …

  • 12:40 16. Junij 2017.

    pirati so korak pred zakonomisleci ... to isto kot politiki kradejo lažejo pa so vsi legalni kradljivci ki zakon dopušča …

  • + tega imajo pa oni najmanj 2x boljši življenjski standard kar pomeni da si lahko privoščijo več. Za njih je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.