Začetek pogajanj o evropskem proračunu

Foto: EPA
Foto: EPA
Ministri evropske unije, pristojni za evropske zadeve, bodo danes v Nikoziji začeli neformalna pogajanja o proračunu za obdobje 2014–2020. Slovenijo bo na zasedanju zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Igor Senčar.
Oglej si celoten članek

V ospredju razprave ministrov in državnih sekretarjev za evropske zadeve, ki se sestajajo v okviru Sveta za splošne zadeve, bosta po pričakovanjih dve vprašanji: kako bi se dalo zmanjšati obseg večletnega finančnega okvira in kako reformirati prihodke, vključno z uveljavitvijo davka na finančne transakcije.

Članice unije so razdeljene na dva tabora. Neto plačnice, ki so si nadele vzdevek "prijateljice učinkovite porabe", se zavzemajo za zmanjšanje vseh sredstev, ki jih je predlagala Evropska komisija, za vsaj deset odstotkov, torej na en odstotek bruto nacionalnega dohodka (BND) EU.

Temu nasprotujejo neto prejemnice ali "prijateljice kohezije", med katerimi je tudi Slovenija, ki zagovarjajo zlasti ohranitev sredstev kohezijske politike. Za Slovenijo so poleg tega ključna tudi sredstva za razvoj podeželja.

Na zasedanju bodo tudi predstavniki Evropskega parlamenta, ki ima pomembno vlogo pri iskanju končnega dogovora, saj je pri odločanju o proračunu enakovreden partner članicam unije.

Dogovor prioriteta ciprskega predsedstva

EU si je zadala cilj, da bo dogovor o proračunu, ki je glavna prioriteta ciprskega predsedstva, dosegla do konca leta. Omenja se tudi možnost izrednega vrha EU v novembru, ki bi bil posvečen izključno proračunu.

Komisija je junija lani predlagala sedemletni proračun v višini 1025 milijard evrov za obveznosti, kar pomeni 1,05 odstotka BND EU, in 972,2 milijarde evrov za dejanska plačila, kar predstavlja en odstotek BND-povezave.

A ob tem je opredelila tudi niz programov izven proračuna, na primer evropski globalizacijski sklad, sredstva za fuzijski reaktor Iter in evropski razvojni sklad. Ob upoštevanju teh programov se 1025 milijard evrov zviša na 1083 milijard evrov oz. 1,11 odstotka BND.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:44 30. Avgust 2012.

    Ciper bo predsedoval EU-ju, kjer se opere največ Slovenskega pokradenega denarja.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.