Začetek vaj ob zvokih topništva

Foto: Žurnal24 Južna Koreja bo naslednjih pet dni izvajala vojaške vaje. (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Severna Koreja je na izstrelitvene ploščadi v Rumenem morju namestila rakete zemlja-zemlja, medtem ko sta Južna Koreja in ZDA začeli s štiridnevnimi vojaškimi vajami.
Oglej si celoten članek

Začetek vaj je pospremilo topniško streljanje iz Severne Koreje, zaradi katerega so se prebivalci Yeonpyeonga morali zateči v zaklonišča. Zaenkrat otok ni zadela nobena granata.

Večina prebivalcev je otok sicer že zapustila in mnogi med njimi so že izrazili nasprotovanje ideji, da bi se še kdaj vrnili na Yeonpyeong. Medtem je južnokorejski obrambni minister tudi novinarje pozval, naj zapustijo otok, saj je situacija "slaba“.

V središču ameriška letalonosilka
Glavno vlogo v vajah ima ameriška letalonosilka Georga Washington, ki so se ji pridružili njena bojna skupina, južnokorejska flota rušilcev in ostalih vojnih plovil. Po besedah obeh držav naj bi bile vaje obrambno naravnane in so namenjene zgolj opozarjanju Severne Koreje. Načrtovali pa naj bi jih že pred torkovim incidentom.

Glavno vlogo v vojaških vajah v Rumenem morju ima ameriška letalonosilka George Washington, 97.000-tonska ladja na jedrski pogon, pridružujejo pa se ji njena bojna skupina ter južnokorejska flota rušilcev in ostalih vojnih plovil. Vaje naj bi državi načrtovali že pred torkovim incidentom, najhujšim po koncu vojne med Korejama, v katerem so bili ubiti dva južnokorejska marinca in dva civilista, javno pa sta jih napovedali dan po incidentu.

Severna Koreja je že izrazila nasprotovanje vajam in napovedala da bo na "vsako provokacijo, ki bo kršila naše teritoralne vode, bomo odgovorili z brutalnim vojaškim udarcem". Vajam nasprotuje tudi severnokorejska glavna zaveznica Kitajska. 

Kot poroča južnokorejska tiskovna agencija, je Severna Koreja na svoje izstrelitvene ploščadi v Rumenem morju namestila rakete zemlja-zemlja, v pripravljenosti pa naj bi bile tudi rakete zemlja-zrak.

Kitajska išče rešitev
Kitajska je pozvala k njunemu posvetu šestih vlad vključenih v zamrznjena pogajanja o končanju severnokorejskega jedrskega progama. Višji kitajski diplomat Wu Dawei je dejal: "Čeprav predlagani posvet ne pomeni nadaljevanja šeststranskih pogajanj, upamo, da bomo ustvarili pogoje za njihovo nadaljevanje.“ "Člani vseh šestih strani (Severne in Južne Koreje, ZDA, Japonske, Rusije in Kitajske, op. p.) so globoko zaskrbljeni zaradi situacije na korejskem polotoku,“ je dodal Wu. Južna Koreja se je na omenjeno pobudo že odzvala, rekoč, da sedaj ni čas za pogovarjanje o obujanju pogajanj.

Kitajska tako izpolnjuje obljubo, da bo skušala posredovati in umiriti napetosti med obema Korejama. Visoki kitajski zunanjepolitični svetovalec Dai Bingguo je od sobote na pogovorih v Seulu, kitajska tiskovna agencija Xinhua pa je danes sporočila, da bo v torek na obisk v Peking prispel predsednik severnokorejskega parlamenta Choe Tae-Bok.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.