Zadel ju je 2,5 km stran

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Britanskemu ostrostrelcu je v Afganistanu uspel podvig za knjigo rekordov. Tarči je zadel na 2475 metrov daleč.
Oglej si celoten članek

Craig Harrison je bil novembra lani v provinci Helmand udeležen v spopadu, ko so talibanski uporniki napadli britanske enote.

Harrisonovo vozilo je bilo daleč zadaj za glavnino enote, v kateri je bil njegov poveljnik. "Videli smo dva upornika, ki tečeta čez dvorišče. S seboj sta imela strojnico, s katero sta začela streljati v poveljniško vozilo."

Naboja sta do tarč letela s hitrostjo okoli 3.200 km/h. Za pot sta potrebovala skoraj tri sekunde.

Harrison ni izgubljal časa, pograbil je svojo 8,59-mm puško L115A3, sicer eno najmočnejših ostrostrelskih orožij z vzdevkom "tihi ubijalec", nameril in začel streljati po upornikih.

"Pogoji so bili idealni, brez vetra, ugodno vreme, odlična vidljivost," se po poročanju Daily Maila spominja Harrison.

Čeprav je puška učinkovito natančna le do kilometra in pol, so Harrisonovi naboji zadeli še  za cel  kilometer oddaljeni tarči. "Prvi naboj je moškega s strojnico zadel v trebuh. Ni se več premaknil. Orožje je pograbil drugi upornik in moj drugi strel je ga je zadel v stran."

Harrison, ki se je te dni vrnil iz Pakistana, je v šestih mesecih ubil še 12 upornikov in ranil sedem drugih. Preživel je kroglo, ki ga je zadela v čelado in jo tudi prebila, ranjen pa je bil v eksploziji obcestne bombe. Ob dogodku si je polomil obe roki, vendar pa se je vrnil na dolžnost z enako natančnostjo kot prej.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.