Zagrebško letališče v primežu stavke

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL Zagreb letališče Foto: Slavko Midzor/PIXSELL Zagreb letališče Foto: Slavko Midzor/PIXSELL Zagreb letališče
Na zagrebškem letališču Pleso je med 11. in 16. uro potekala opozorilna stavka delavcev Koordinacije sindikatov letališča Zagreb. Za ponedeljek napovedujejo 24-urno stavko.
Oglej si celoten članek

Med 11. in 16. uro je od nekaj več kot deset načrtovanih odhodov letal večina zamujala, nekateri so bili preloženi, let v Bruselj pa je bil odpovedan. Letala so na zagrebško letališče prispela z večurno zamudo, saj so pristala šele po 16. uri. Let iz Sarajeva pa je bil odpovedan.

Dela na letališču so po 16. uri spet normalno stekla.

Stavka napovedana za ponedeljek

Pogajanja med upravo letališča in predstavniki sindikatov glede kolektivne pogodbe se nadaljujejo. Sindikati so se za stavko odločili, ker je uprava zavrnila podpis nove kolektivne pogodbe, s katero želijo za 1.050 delavcev zagotoviti obstoječe pravice v primeru morebitne koncesije letališča.

V novo pogodbo so združili 28 obstoječih različnih sporazumov, pravilnikov in odločitev, da bi se zavarovali pred morebitnimi enostranskimi spremembami dokumentov s strani morebitnega prihodnjega koncesionarja letališča. Javni razpis za koncesionarja letališča bodo sklenili prihodnji mesec.

 

Uprava je sporočila, da so sprejeli 19 zahtev koordinacije sindikatov, in dodala, da "nekatere zahteve sindikata zahtevajo dodatna pojasnila in pogajanja". Dodali so še, da bodo informacije o morebitnih spremembah voznega reda objavili na svojih spletnih straneh. Direktor letališča Tonči Peović potnikom svetuje, naj bodo v stiku tudi z letalskimi prevozniki, s katerimi nameravajo leteti.

Sindikati so sicer napovedali, da bodo stavkali v treh korakih. Po današnji peturni opozorilni stavki naj bi v ponedeljek sledila 24-urna stavka, če tudi takrat ne bo dogovora, pa bodo stavkali do izpolnitve pogojev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.