Zakaj najbolj ogroženi pacienti ležijo na trebuhu?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Iz intenzivnih enot v bolnišnicah prihajajo fotografije pacientov, ki na posteljah ležijo na trebuhu.
Oglej si celoten članek

Zdravniki v intenzivnih enotah bolnišnic se s koronavirusom borijo z različnimi tehnikami, odvisno od zdravstvenega stanja pacientov. 

Koronavirus Infektolog o vrhu v Sloveniji: 14 dni za Italijo in 9 dni za Nemčijo

V medijih so bili že večkrat objavljeni prizori, kako bolniki na posteljah ležijo na trebuhu z glavo navzdol. 

To tehniko zdravniki uporabljajo, ker so nedavne študije dokazale, da se na ta način v krvi po telesu prenaša več kisika, kot če bi ležali na hrbtu.  

Še posebej pri skupini bolnikov z najhujšimi okvarami pljuč je tehnika z glavo navzdol precej zmanjšala umrljivost. V opazovanih primerih je bila boljša statistika tudi pri bolnikih, pri katerih so tehniko uporabili že dovolj zgodaj in za daljše obdobje, navaja medicinski portal Cochrane.

 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:27 20. Marec 2020.

    Ali mora res vsako začudenje - čitaj neznanje- novinarja , postati osnova za članek ! Novinar A.L. če sam nimaš …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.