"Zakon, nevaren za civilno družbo"

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Proti zakonu o prisluškovanju: Italijani so danes na ulicah izrazili nasprotovanje vladnemu predlogu, ki omejuje uporabo prisluhov v sodnih preiskavah ter prepoveduje objavo njihovih prepisov v vseh medijih.
Oglej si celoten članek

Novinarji so prepričani, da bi zakon omejil medijsko svobodo in poleg tega bistveno otežil odkrivanje organiziranega kriminala. Premier Silvio Berlusconi pa na drugi strani vztraja, da je zakon potreben za varovanje zasebnosti.

V centru Rima, na Piazzi Navoni, se je zbralo preko 1000 novinarjev. Zbiranje in protesti so potekali tudi v Milanu ter 30 ostalih mestih. "Delamo vse za to, da bi preprečili sprejetje tega zakona. To je zakon, ki je nevaren tako za nas kot za civilno družbo," pravi predsednik sindikata italijanskih novinarjev Roberto Natale.

Današnji shod po vsej verjetnosti ne bo imel opaznega učinka, zato sindikat že napoveduje nove proteste za 9. julij, ko bo o zakonu odločala poslanska zbornica.

Zakona sicer predvideva, da lahko sodišče v okviru policijske preiskave odredi največ 75-dnevno prisluškovanje. Podaljšati ga je možno le za 72 ur. Zakon predvideva do 450.000 evrov kazni za medije, ki bi objavili prepise prisluhov. Vlada vztraja, da je zakon nujen za zaščito posameznika, saj je v preteklosti velikokrat prihajalo do uhajanja podatkov. A treba je omeniti dejstvo, da so se v medijih največkrat pojavljali ravno prepisi prisluhov, v katerih je bil glavni akter Berlusconi.

Tajnik FNSI Franco Siddi je danes poudaril, da italijanski novinarji ne bodo nikoli pristali na to, da jih iz "psov čuvajev", ki pazijo na morebitne zlorabe oblasti, spremenijo v "salonske psičke".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.