Žalostna vest za ljubitelje brazilske kave

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Največja svetovna proizvajalka kave Brazilija bo morala morda prvič v svoji zgodovini uvoziti večje količine kave za pokritje domačega povpraševanja.
Oglej si celoten članek

Vlada brazilskega predsednika Michela Temerja je za štiri mesece, od februarja do maja, dovolila uvoz enega milijona 60-kilogramskih vreč kave sorte robusta iz Vietnama. Vendar pa je nato po protestu proizvajalcev kave ta ukrep zaenkrat zamrznila.

Proizvajalci se bojijo, da bi cene kave pretirano upadle, sami pa bi izgubili tržni delež. Ob tem novi podatki nakazujejo, da se bo stanje v prihodnje izboljšalo in bo tako mogoče povpraševanje pokriti tudi z domačo proizvodnjo.

Spopadajo se s hudo sušo

Brazilija se na področjih, kjer ležijo plantaže kave, že mesece spopada s sušo. Cena kave se je v Braziliji po navedbah nacionalnega statističnega urada v zadnjem letu dni zvišala za 14,9 odstotka. V najbolj prizadeti zvezni državi Espirito Santo je proizvodnja sorte robusta upadla za 30 odstotkov.

Brazilija sicer proizvede okoli 56 milijonov vreč kave letno. Za izvoz je sicer namenjena predvsem bolj kakovostna sorta arabica.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.