Zaostrovanje v Ukrajini

Foto: EPA ruski vojaki v ukrajini Foto: Reuters Spopadi med protestniki v Donetsku Foto: Reuters Spopadi med protestniki v Donetsku Foto: Reuters Spopadi med protestniki v Donetsku
Smrtna žrtev na protestih. Rusija ima intenzivne vojaške vaje ob meji.
Oglej si celoten članek

V Donetsku je na protivojnem protestu prišlo do spopada med proukrajinskimi in prorukimi protestniki. Več kot ducat jih je bilo poškodovanih, mlajšega moškega pa so zabodli do smrti.

Tako Ukrajina kot Rusija pa sta danes še okrepili svojo vojaško pripravljenost. Rusija na mejah Ukrajinev obsežnih vajah uri tankovske, topniške in pehotne sile, že od srede pa se urijo tudi enote padalcev. Rusija je poleg tega v Belorusijo poslala bojna letala. 

Garda iz prostovoljcev

Ukrajinski parlament pa je danes soglasno z 262 glasovi za podprl oblikovanje nove narodne garde, sestavljene iz do 60.000 prostovoljcev, pripravljenih upreti se ekspanzionističnim težnjam Rusije. Do vzpostavitve garde prihaja v luči za nedeljo napovedanega referenduma o odcepitvi črnomorskega polotoka Krim od Ukrajine in njegovi priključitvi Rusiji.

Narodna garda bo sodila pod notranje ministrstvo, v njej pa bodo predvsem prostovoljci iz "samoobrambnih skupin", ki so se oblikovale in izurile med protesti na kijevskem Trgu neodvisnosti. Kot je dejal vodja sveta za nacionalno varnost in obrambo Andrij Parubij, bo garda zagotavljala "notranjo varnost in varnost na mejah ter boj proti terorizmu". S teroristi v Kijevu te dni vse bolj označujejo dobro oborožene milice, ki patruljirajo po Krimu skupaj z ruskimi vojaki.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:28 14. Marec 2014.

    Podoben scenarij preden se je "začelo" v Bosni in na Hrvaškem.

  • 13:19 13. Marec 2014.

    kuha se golaž...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.