Zapor Timošenkove protizakonit

Foto: EPA
Foto: EPA
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes razsodilo, da je bil zapor nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko protizakonit.
Oglej si celoten članek

Ob tem so na sodišču poudarili, da so bile Timošenkovi kršene pravice. Zahtevajo tudi, da se pravno preveri njen odvzem prostosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinski predstavnik pri sodišču Nasar Kulšicki je v prvem odzivu dejal, da bo Ukrajina razsodbo sodišča še proučila. "Odločitev moramo najprej dobiti. Nato jo bomo analizirali. Do takrat ne morem ničesar komentirati," je dejal.

Hčerka Timošenkove Jevgenija je razsodbo sodišča označila za "prvo zmago" na poti njene matere do izpustitve na prostost. "Gre za prvo zmago, prvi korak k njeni popolni politični rehabilitaciji in njeni takojšnji izpustitvi," je novinarjem v Kijevu dejala Jevgenija Timošenko.

"Janukovič naj se ne pritoži"

Odvetnik Timošenkove je v odzivu ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča pozval, naj nemudoma na prostost izpusti njegovo klientko. "Predsednika Janukoviča pozivam, naj se ne pritoži in naj raje sledi razsodbi. Edina stvar, ki jo je zdaj treba storiti, je izpustitev Timošenkove na prostost," je dejal.

Glede pritožbe Timošenkove zaradi trpinčenja med njeno premestitvijo v bolnišnico lani pa so sodniki strasbourškega sodišča razsodili, da ni bilo kršitve evropske konvencije o človekovih pravicah.

Današnja razsodba Evropskega sodišča za človekove pravice ne pomeni, da bodo Timošenkovo avtomatično izpustili iz zapora, saj je uresničitev razsodbe stvar Ukrajine. Odločitev sodišča tudi ni pravnomočna, saj lahko Ukrajina zahteva, da primer obravnava še veliki senat sodišča.

V skladu s poslovnikom sodišča imata sicer obe strani možnost, da se v treh mesecih pritožita na razsodbo sodišča.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.