Zaradi koronavirusa razglasili izredne razmere

Foto: Epa
Foto: Epa
V ameriški zvezni državi Kalifornija so zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom razglasili izredne razmere.
Oglej si celoten članek

Za razglasitev izrednih razmer so se odločili, ko je zaradi bolezni covid-19 v sredo umrl 71-letni moški, ki naj bi se okužil februarja na križarjenju z ladjo Grand Princess med San Franciscom in Mehiko.

Ladja je bila spet na poti, a so ji odredili vrnitev v San Francisco. Trenutno stoji pred obalo Kalifornije, vsem potnikom pa so priporočili, naj ostanejo v svojih kabinah. Deset potnikov in članov posadke naj bi razvilo simptome bolezni. Po povratku v ZDA bodo ladjo pričakali zdravstveni delavci Centra za nadzor nad boleznimi (CDC).

Ladjo sicer upravlja družba Carnival, ki ima v lasti tudi križarko Diamond Princess, ki je bila minuli mesec zaradi okužb s koronavirusom dlje časa v karanteni na Japonskem.

Zdravje Na teh mestih lahko dobite informacije o koronavirusu

V Kaliforniji doslej potrdili 53 okužb

Ob naznanitvi prvega smrtnega primera je kalifornijski guverner Gavin Newsom naznanil uvedbo izrednih razmer v zvezni državi. V Kaliforniji so doslej potrdili 53 okužb, nazadnje v sredo šest novih. Med njimi so tri osebe, ki so se vrnile iz severne Italije. V Los Angelesu se je okužil tudi zdravstveni delavec, ki je izvajal testiranja za virus na glavnem letališču LAX. Delal je z zaščitno opremo in ni jasno, kako je prišlo do okužbe.

V ZDA je potrjenih okužb skupno 153. Preostalih deset smrtnih primerov so zabeležili v zvezni državi Washington, žarišči izbruha virusa pa sta tudi v Nebraski in Teksasu. V Washingtonu in na Floridi so izredne razmere v prizadevanjih za preprečitev širjenja koronavirusa sprejeli že minuli konec tedna.

Zdravje Kako koronavirus ločiti od prehlada

Za boj proti koronavirusu 8,3 milijarde dolarjev

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v sredo potrdil 8,3 milijarde dolarjev porabe za boj proti koronavirusu, čeprav je vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa prosila le za 1,25 milijarde. Senat bo o sredstvih odločal danes. 

Predstavniški dom kongresa je paket za boj proti koronavirusu potrdil s 415 glasovi proti dvema potem, ko so demokrati odstopili od zahteve, da se prepreči navijanje cen cepiv proti koronavirusu, ki še niso niti razvita. Do navijanja cen sicer že prihaja in demokratski senator iz Massachusettsa Ed Markey je pozval trgovino Amazon, naj to prepreči na svoji spletni strani, kjer je cena sredstva za dezinfekcijo rok poskočila z deset na 600 dolarjev. Amazon je sicer v preteklem tednu odstranil milijon izdelkov, ki naj bi glede na opis zdravili koronavirus, in odstranil več prodajalcev, ki so navijali cene.

KORONAVIRUS Okuženi 60-letni Slovenec v stiku z več ljudmi

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.