Zaradi plač duhovnikov versko-politična vojna?

Foto: Epa
Foto: Epa
Odnos Cerkve in države na veliki preizkušnji.
Oglej si celoten članek

Grška cerkev sodi pod okrilje širše grške pravoslavne cerkve. Po ustavi iz leta 1975 ima prevladujoč položaj v Grčiji, njeni duhovniki imajo podoben status kot javni uslužbenci, ki so plačani iz proračuna.

Premier Aleksis Cipras, levičar in ateist, je že v svoji predvolilni kampanji obljubljal, da bo Cerkev učinkovito ločil od države. Pred dvema tednoma je sporočil, da sta država in Cerkev podpisali dogovor, ki ga je premier označil za zgodovinskega.

Sklenjeni dogovor, ki ima 15 točk, določa, da duhovnikov ne bodo več obravnavali kot funkcionarjev in jih tako ne bo več neposredno plačevala država. Plače jim bo poslej izplačevala cerkev iz posebne blagajne, ki jo bo sama upravljala. Država pa bo cerkvi še naprej namenjala sredstva v enaki višini, kot jih sedaj za plače duhovnikov, je poročala STA.

Država in cerkev bosta obenem vzpostavili sklad, ki bo upravljala s premoženjem cerkve, kar bi lahko omogočilo pravičnejšo obdavčitev. V vladi so dali pred podpisom vedeti, da bo morala cerkev poslej za premoženje, ki ni povezano z bogoslužjem, plačevati zemljiški davek.

Dogovor bi morali potrditi še vlada in sinoda grške cerkve, da bi o njem glasoval še parlament, a se je, kot kaže, že zataknilo. Sveta sinoda je namreč v petek napovedane sprememebe zavrnila.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 09:46 21. November 2018.

    Sicer pa kot prva človeka navaja cerkev sta bila Kajn in Abel no pa razumi od kje potomci

  • 09:45 21. November 2018.

    Cerkev je tampon med državo in ljudmi,da državljane prepričuje o skromnem življenju,medtem pa si vsi dajejo ogromne dohodke.Vsaka cerkev dobi …

  • 14:25 20. November 2018.

    cerkev je firma kot vse ostale... naj si sami plačujejo davke, prispevke in vse kar moramo tudi vsi ostali. ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.