Zaradi snega delavci ostali doma

Foto: Reuters Vreme Rusija Foto: Reuters Vreme Ukrajina Foto: Reuters Vreme Ukrajina Foto: Likaplus.hr Nesreča hrvaška
Zima se je z vsem zamahom vrnila tudi v Rusijo, Ukrajino, ZDA, Italijo in ostale evropske države.
Oglej si celoten članek

Ukrajino in Rusijo je zajel najhujši snežni vihar v zadnjih desetletjih. Kot svarijo meteorologi, bo snežilo še ves teden in na koncu bi lahko bilo toliko snega, kot so ga nazadnje namerili pred 50 leti. Ocenjujejo, da gre za "stoletni vihar".

Samo danes je v Moskvi zapadlo že 70 centimetrov snega. "Gre za rekordno količino," je ocenil ruski vremenski strokovnjak. V samo dveh dneh je zapadla kar tretjina snega, ki ga povprečno pade v marcu.

Snežni vihar je sicer zajel dobršen del osrednje Rusije in tudi Ukrajino. Moskva pa ima po mnenju meteorologov še srečo. Središče ciklona, ki prinaša rekordne snežne padavine, je namreč nad kraji Kursk, Voronež in Volgograd. Tam naj bi bilo življenje popolnoma ohromljeno.

V Ukrajini je na pomoč priskočila tudi vojska s svojimi oklepniki, na katere so namestili snežne pluge. Župan Kijeva Aleksander Popov je razglasil izredno stanje in opozoril, da bo tako vsaj do konca tedna.

Javni uradi so danes v Kijevu bolj ali manj zaprti, podobno pa je tudi z mnogimi drugimi podjetji, kjer so delavci danes ostali kar doma.

Posebej hudo je bilo na območju Krima in ruske pokrajine Krasnodarsk, kjer je zmanjkalo elektrike. Na območju ukrajinskega kraja Poltava je prek 100 krajev dobesedno odrezanih od sveta. Tudi na zahodu Ukrajine je odrezanih najmanj 100 krajev, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

V snegu je v nedeljo zvečer obtičal celo avto z ukrajinskim premierom Nikolajem Azarovom, ki si je želel ogledati, kako poteka odstranjevanje snega na ulicah Kijeva. Njegovi varnostniki in voznik so se nato morali precej potruditi, da so avto znova spravili v pogon, še poroča Itar-Tass.

V Italiji zaprli železniško progo

Oster mraz in sneg povzročata težave tudi na severu Italije. Zaradi snega so morali danes prekiniti železniško povezavo Benetke-Trst, sicer pa v železniškem prometu nasploh prihaja do velikih zamud.

Poleg mraza in snega v deželah Furlanija-Julijska krajina in Veneto piha veter s hitrostjo do 130 kilometrov na uro.

Na poledenelih cestah so se zgodile tudi številne prometne nesreče. Del avtoceste A4 od Benetk proti Trstu so morali zaradi nesreče, v katero je bil vpleten tovornjak, zapreti.

Vremenoslovci izboljšanja vremena ne napovedujejo pred sredo.

Težave s snegom imajo tudi v ZDA

Snežno neurje je konec minulega tedna zajelo tudi dele srednjega zahoda ZDA, danes pa se je približalo vzhodni obali in v države Nove Anglije, ter prineslo sneg pomešan z dežjem. Nocoj naj bi se premaknilo nad Atlantik.

Sneg je tako dele držav Kansas in Kolorado prekril z do 40 centimetrov debelo odejo, povzročil pa je tudi težave na cestah. V Kansasu sta zaradi slabih razmer na cestah umrli dve osebo, vreme pa je botrovalo nesrečam tudi v državah Illinois in Missouri.

V nedeljo je snežilo tudi v Virginiji, danes zjutraj pa je na območju letališča Dulles pri prestolnici Washington zapadlo do sedem centimetrov snega.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.