Zaradi stavke ogrožen novi IPhone 5?

Foto: EPA
Foto: EPA
Na Kitajskem naj bi v tovarni Foxconn, kjer izdelujejo novi iPhone 5, stavkalo približno štiri tisoč ljudi.
Oglej si celoten članek

Delavci v kitajski tovarni Foxconn, kjer izdelujejo novi iPhone 5, imajo vsega dovolj. Ne strinjajo se s pretirano kontrolo, jezi pa jih tudi, da bodo morali praznike preživeti na delovnih mestih.

Zato naj bi se okrog 4000 delavcev odločilo za stavko, ki pa je po poročanju Reutersa paralizirala celotno proizvodnjo iPhona, in to ravno v času, ko so v ZDA razprodali vse zaloge novega telefona.

Foxconn navedbe zanika

Podjetje Foxconn Technology Group je navedbe o stavki zanika. "Poročila, da so se delavci odločili za stavko ne držijo. Delo se ni zaustavilo v nobenem od naših obratov. Vse poteka po načrtih."

Že večkrat tarča kritik

Foxconn, ki na Kitajskem zaposluje kar milijon ljudi, je bil že večkrat tarča kritik. Neki kitajski novinar, ki je nekaj časa pod krinko delal v eni od tovarn v Taiyuanu, je poročal o nehigienskih razmerah v domu za delavce in velikem pritisku, ki so mu ljudje vsakodnevno izpostavljeni. Foxconn je obljubil, da bo izboljšal razmere in povišal plače. Spomladi se je vključil celo Apple, ki je prav tako obljubil boljše delovne razmere. Stroške reorganizacije naj bi si Apple in Foxconn delila.

Obljube očitno nista držala. Mediji so namreč poročali, da so univerze skrajšale predavanja in študente prisilile v delo v Foxconnu, ker je zaradi produkcije iphona 5 primanjkovalo delovne sile.

Pred dobrim tednom dni, pa je v tovarni prišlo tudi do pretepa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 20:05 6. Oktober 2012.

    To vsi vemo. Ti si pa verjetno samovšečni Ljubljančan, ki misli da je najpametnejši v tej državi.

  • 19:41 6. Oktober 2012.

    Na Kitajskem je sindikalizem dovoljen le na papirju, v praksi pa Kitajski režim sindikalne predstavnike po kratkem postopku obsodijo in …

  • 13:25 6. Oktober 2012.

    Tam ni naključij in spontanosti. Vse je organizirano s strani kitajske vlade, v ozadju pa je verjetno eksperiment, kako bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.