Zaradi stresa vse več bolniških

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockPhoto)
Število psihičnih obolenj zaradi stresa na delovnem mestu je pri delavcih lani doseglo najvišjo raven. Najpogostejši razlog za bolezen še vedno ostajajo bolezni mišičja in okostja.
Oglej si celoten članek

Stres na delovnem mestu naj bi bil krivec za bolniške odsotnosti 9,7 milijona zavarovancev nemške zdravstvene zavarovalnice AOK. To za Nemce pomeni "rekord."  

"Pri boleznih dihalnih poti se oboleli na primer vrne na delo po 6,5 dneva, pri psihičnih boleznih pa je odsoten skoraj 23 dni," je za dejal eden od soavtorjev študije Helmut Schröder.

Duševne motnje so tako že na četrtem mestu med vzroki za bolezni zaposlenih (lani so povzročile 8,6 odstotka bolniških dni). Najpogostejši razlog za bolezen z veliko prednostjo ostajajo bolezni mišičja in okostja (četrtina vseh obolenj), ki se v večini primerov pojavljajo kot bolečine v hrbtu.

Že zdaj so psihična obolenja najpogostejši vzrok za zgodnjo upokojitev. Pred tremi leti je denimo vsak tretji delavec svoj predčasni odhod z delovnega mesta utemeljeval s trdovratno depresijo ali drugimi duševnimi motnjami. Zaradi depresije pri delavcih v letu 2006 naj bi nemško gospodarstvo izgubilo kar 26,7 milijarde evrov.

Kriv je hiter tempo življenja
Krivdo za občutno povečanje psihičnih problemov pripisujejo vse večjemu stresu v hitrem tempu delovnega okolja. Porast števila morda lahko utemeljujemo tudi z dejstvom, da so zaposleni bolj kot prej pripravljeni hitro poiskati pomoč zdravnika in se z njim pogovoriti o svojih problemih.

Največkrat so med zavarovanci AOK bolniško odsotni čistilci ulic in smetarji (dosegli so 28,8 dneva odsotnosti). Najmanj so odsotni učitelji v srednjih šolah (4,3 dneva). Statistika pravi še, da so ženske pogosteje bolne, vendar pri njih bolezen traja manj časa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.