Zaradi vročine umrlo 22 ljudi

Foto: EPA Vročinski val v ZDA Foto: EPA Vročinski val v ZDA Foto: EPA Vročinski val v ZDA Foto: EPA Vročinski val v ZDA Foto: EPA Vročinski val v ZDA Foto: EPA Vročinski val v ZDA Foto: EPA Vročinski val v ZDA Foto: EPA Vročinski val v ZDA Foto: EPA Vročinski val v ZDA Foto: EPA Vročinski val v ZDA Foto: EPA Vročinski val v ZDA Foto: EPA Vročinski val v ZDA Foto: EPA Vročinski val v ZDA Foto: EPA Vročinski val v ZDA
Osrednje in vzhodne dele ZDA je zajel vročinski val s temperaturami do 37 stopinj Celzija in povzročil smrt najmanj 22 ljudi.
Oglej si celoten članek

Nacionalni hidrometeorološki center je v sredo zabeležil 55, v četrtek pa 60 rekordno visokih temperatur, pri čemer so v nekaterih regijah namerili celo 43 stopinj Celzija. Visoke temperature na vzhodu države in v osrednjih ZDA pričakujejo še ves konec tedna.

Zaradi posledic vročinskega vala in spremljajoče visoke stopnje vlažnosti je po poročanju ameriških medijev umrlo najmanj 22 ljudi, poročajo pa tudi o poginih živali. "V Južni Dakoti je zaradi vročine poginilo najmanj 1500 glav živine," je za Reuters povedal Dustin Oedekoven z državne veterinarske uprave.

V urbanih središčih so odprli posebne centre, kamor se pred visokimi temperaturami lahko zatečejo socialno šibkejši, v Filadelfiji pa so angažirali dodatne policiste za vzdrževanje reda v javnih mestnih bazenih.

Električni distributer Con Edison je opozoril, da bi lahko v New Yorku zaradi velike uporabe klimatskih naprav prišlo do izpadov električne energije, v Čikagu pa se soočajo z visokimi stopnjami smoga. Okoljska agencija v Illinoisu je zato pozvala k varčevanju z energijo.

Najhuje je bilo leta 1936

Vremenoslovci pravijo, da bi lahko bila škoda, ki jo te dni povzroča vročina, večja od škode, ki jo je povzročil vročinski val v Čikagu leta 1995, ko je v treh dneh umrlo več kot 700 ljudi.

Zaradi posledic visokih temperatur v ZDA vsako leto v povprečju umre 162 ljudi. Največji vročinski val v moderni severnoameriški zgodovini se je zgodil ob koncu velike depresije leta 1936. Za posledicami vročinskega vala v ZDA in Kanadi je takrat umrlo kar 5000 ljudi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:48 22. Julij 2011.

    kaj se ti nigerji ne morjo it domov stuširat, tam preko hidranta gre v nič na hektolitre vode!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.