Zaskrbljeni nad dogajanjem v Koreji

Foto: Žurnal24 južna severna koreja napadi Foto: Žurnal24 južna severna koreja napadi Foto: Žurnal24 južna severna koreja napadi Foto: Žurnal24 Razmere so se zaostrile sredi novembra, ko je Severna Koreja napadla otok Yeonpy Foto: Žurnal24 Po poročanju svetovnih medijev so vojaške vaje zajemale obstreljevanje s pravim Foto: Žurnal24 Na korejskem polotoku je še vedno napeto. (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24 Na korejskem polotoku je počilo v torek. (Foto: EPA) Foto: Žurnal24 napadi koreja Foto: Žurnal24 (Foto: EPA) Foto: Žurnal24 koreja napadi Foto: Žurnal24 Koreja nove spopadi Foto: Žurnal24 Koreja nove spopadi Foto: Žurnal24 Koreja nove spopadi Foto: Žurnal24 Koreja nove spopadi Foto: Žurnal24 Koreja nove spopadi Foto: Žurnal24 Koreja nove spopadi Foto: Žurnal24 Koreja nove spopadi Foto: Žurnal24 Koreja nove spopadi Foto: Žurnal24

Your browser doesn’t support HTML5 video

Prišlo je do spopada med Severno in Južno Korejo. Več ljudi je ranjenih, dva južnokorejska vojaka sta v napadu umrla. Južna Koreja naj bi izvajala vaje, kar je k obrambi prisililo Severno Korejo.
Oglej si celoten članek

Južna Koreja je severni sosedi vrnila topovski ogenj, potem ko je slednja napadla južnokorejski otok Jeonpjeong, ki ga je zadelo najmanj 200 izstrelkov. Po poročanju južnokorejske televizijske hiše YTN je gorelo med 60 in 70 hiš, več zgradb pa so izstrelki zravnali z zemljo.

"Številne hiše so v plamenih, prestrašeni prebivalci otoka pa bežijo. Vidljivost je zaradi gostega dima zelo slaba," je povedal eden od očividcev za televizijsko hišo YTN. Ni znano, ali je bil kdo v napadu ubit, mediji pa poročajo, da je ranjenih najmanj 13 južnokorejskih vojakov, dva vojaka pa sta zaradi poškodb umrla. Medtem je Severna Koreja prenehala z obstreljevanjem južnokorejskega otoka.

Čeprav je Severna Koreja prenehala z obstreljevanjem, pa na otoku divjajo številni požari, ki so posledica izstrelkov iz Severne Koreje. Mediji poročajo, da so požari izven nadzora.

Za mnenje o zadnjem incidentu smo se obrnili na obramboslovca Klemna Grošlja. Komentar si preberite TUKAJ

Vrednosti ameriškega dolarja in delnic so po napadu Severne Koreje na južno sosedo začele naraščati, in sicer je ameriški dolar pridobil 0,4 odstotka vrednosti, kar pomeni, da se je indeks zvišal z 78,77 na 79,07.

Resno opozorilo Seula
Južnokorejski predsednik države Lee Myung-bak je po napadu na Južno Korejo sklical izredni sestanek v nekem bunkerju na skriti lokaciji, po sestanku pa je sporočil, da je hotel preprečiti, da bi prišlo do izmenjave ognja, ki bi konflikt med Korejama še stopnjeval, in Severno Korejo opozoril, da se bo Seul resno odzval na napade severne sosede, če ta ne ne konča s provokacijami. Prav tako so izredni sestanek sklicali južnokorejski ministri.


"Naša vojska se bo ostro maščevala za vse nadaljnje provokacije," je sporočil Seul v predsedniški izjavi. Ob tem je obstreljevanje otoka Yeonpyeong označil kot "jasno oboroženo provokacijo", kot nesprejemljivo pa je označil "brezobzirno obstreljevanje civilnih ciljev".

Ameriški predsednik Barack Obama je sporočil, da se želi pogovoriti z južnokorejskim predsednikom.

Južnokorejci izvajali vaje
Severna Koreja pa je južno sosedo obtožila, da je streljala prva. "Južnokorejski sovražnik je kljub našim večkratnim opozorilom ob 13. uri izvedel brezobzirno vojaško provokacijo z izstrelitvijo topovskih granat na naš morski teritorij blizu otoka Jeonpjeong," je v sporočilu zapisalo vrhovno poveljstvo severnokorejske vojske.

Incident se je zgodil, medtem ko je južnokorejska vojska na območju izvajala vojaške vaje. Severnokorejska vojska je zgodaj danes južnokorejski vojski poslala več sporočil z zahtevo, naj ustavi vaje, vendar pa jih je Seul kljub temu nadaljeval. Neimenovani uradnik združenega poveljstva južnokorejske vojske je dejal, da so med vajo južnokorejski marinci na otoku Jeonpjeong s topovi streljali južno od otoka, stran od Severne Koreje.


Države ostro obsodile napade
Zaradi današnjega incidenta pa sta zaskrbljenost izrazili Kitajska in Japonska, ZDA, Rusija in Evropska unija pa so obsodile severnokorejsko obstreljevanje južnokorejskega otoka.

Varnostni svet ZN ocenjuje, da gre za najhujši incident med Korejama po koncu vojne med državama leta 1953.
Ameriško obrambno ministrstvo pa pravi, da je zaenkrat še prezgodaj, da bi govorili o morebitni vojaški akciji zaradi tega napada. Pentagon pa pozorno spremlja krizo na Korejskem polotoku.

Kitajska, tesna zaveznica Severna Koreje, je v odzivu izrazila zaskrbljenost zaradi incidenta in Koreji pozvala k prizadevanjem za mir in stabilnost.  

Zaveznica Južne Koreje, ZDA, pa so ostro obsodile severnokorejsko obstreljevanje in pozvale Pjongjang, naj ustavi bojno akcijo ter v celoti spoštuje prekinitev ognja iz leta 1953, s katero se je končala korejska vojna. Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je dodal, da so ZDA v tesnih in stalnih stikih s svojo zaveznico Južno Korejo, "k obrambi katere, kot tudi k ohranitvi regionalnega miru in stabilnosti, so trdno zavezane". Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je izrazil zaskrbljenost in dejal, da incident predstavlja "velikansko nevarnost", ki bi lahko prerasla v vojaški konflikt.

Evropski poslanec Jelko Kacin, član delegacije Evropskega parlamenta za odnose s Korejskim polotokom, je v sporočilu za javnost ostro obsodil "provokacije s severa, ki so se zgodile nekaj ur po potrditvi novih dodatnih zmogljivosti za bogatitev urana".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.