Zato so potni listi posameznih držav drugačne barve

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vse države Evropske unije imajo denimo potne liste temno rdeče barve, le državljani Hrvaške imajo temno modrega.
Oglej si celoten članek

Barve potnih listov se med državami običajno precej razlikujejo. V Indiji, denimo, so modre barve, v Evropi temno rdeče – barvo določa vsaka država posebej. In čeprav države same izbirajo svoj odtenek, to v preteklosti ni bila lahka odločitev.

Foto: EPA Ameriški potni list

Devet države Evropske skupnosti (ki je medtem prerasla v 28-člansko Evropsko unijo) se je več let pogajalo, da so dosegli kompromis pri temno rdeči. Hrvaška je edina članica EU, ki ima temno moder potni list.

Rdeča barva je bila za evropske potne liste izbrana leta 1981 izbrana z veliko negodovanja – Britanci namreč niso bili zadovoljni zaradi domnevnega francoskega vpliva na odločitev.

Zaradi barve naj bi bili dokumenti držav EU hitro prepoznavni, čeprav so barvo kmalu prevzele tudi druge države, ki so želele vstopiti v povezavo.

Obstaja več skupin držav, ki imajo podobno barvo potnih listov. Denimo El Salvador, Honduras, Gvatemala in Nikaragva – barva njihovih dokumentov je mornarsko modra.

Claire Burrows iz družbe britanske družbe De La Rue, ki za otoške državljane potne liste izdeluje že od leta 1915, poudarja, da lahko barva dokumenta odraža lastnost naroda.

Švicarji imajo denimo potne liste živo rdeče barve, podobno kot je njihova zastava. Številne muslimanske države so za potne liste izbrale zeleno barvo, ki jo pogosto najdemo v njihovih zastavah.

Foto: Žurnal24 Ukradeni potni listi imajo moderno zaščito in so za tatove praktično neuporabni. Tudi praktičnost ima vlogo pri izbiranju barve, ki bo predstavljala državo, pravi Bill Waldron iz družbe ameriške Holliston, ki potne liste tiska za 63 držav.

Na temnih barvah se manj pozna umazanija, hkrati pa je kontrast z napisom in grbom zato večji, zaradi česar dokumenti izgledajo bolj uradni.

So pa ne glede na barvo nekateri potni listi "močnejši". Po raziskavi Passport Index lahko brez vize največ, kar 147 držav obiščejo državljani Velike Britanije in Združenih držav Amerike. Sledijo jim Južna Koreja, Nemčija in Francija s 145.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 10:37 10. Februar 2016.

    Potni listi so itak passe. Nihče jih več ne uporablja. Uporablja se samo še osebne izkaznice in to je to.

  • 09:38 10. Februar 2016.

    Le kdo bi tebe resno jemal, če pa ne veš niti tega, da Dubaj ni država?

  • 08:24 10. Februar 2016.

    Pojdi v Saud. Arabijo.. in se sonči v bikiniju in si ga zvečer privošči ob večerji.. boš TAKOJ sprejeta na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.