Zavrnili Mladićevo pritožbo

Foto: Žurnal24 Premestitev Ratka Mladića v Haag bodo izvedli brez vnaprejšnjega obveščanja javn Foto: Žurnal24 Mladic obisk grob hci Ana Foto: Žurnal24 Mladic obisk grob hci Ana Foto: Žurnal24 Mladic obisk grob hci Ana Foto: Žurnal24 Mladic obisk grob hci Ana Foto: Žurnal24 Mladic obisk grob hci Ana Foto: Žurnal24 Mladic obisk grob hci Ana Foto: Žurnal24 Mladic obisk grob hci Ana Foto: Žurnal24 Mladic obisk grob hci Ana Foto: Žurnal24 Mladic obisk grob hci Ana Foto: Žurnal24 Mladic obisk grob hci Ana Foto: Žurnal24 Mladic obisk grob hci Ana

Your browser doesn’t support HTML5 video

Pritožbo Mladičevega odvetnika je srbsko sodišče za vojne zločine zavrnilo. Po podpisu papirjev za izročitev ovir za premestitev v Haag ne bo. Mladić zjutraj obiskal grob hčere Ane.
Oglej si celoten članek

Da bodo pritožbo najverjetneje zavrnili, je za Reuters v dopoldanskih urah potrdil že neimenovani vir s haaškega sodišča. "Komisija treh bo po hitrem postopku odločila o pritožbi, ki jo bodo skoraj zagotovo zavrnili. Pravosodna ministrica bo podpisala papirje za izročitev in šel bo na pot," je še dejal vir. Pravosodna ministrica Snežana Malović bo pred novinarje stopila predvidoma ob 17. uri.

Odvetnik Miloš Šaljić je dejal, da bo tudi on eden od pravnih zastopnikov Ratka Mladića v Haagu. "Skupaj z Mladićem bom šel v Haag. O drugih odvetnikih se še pogovarjamo, a zagotovo bodo to odvetniki, ki so že branili druge obtožene pred haaškim sodiščem."

V Haagu naj bi sicer razmišljali o tem, da bi združili procesa proti Mladiću in Radovanu Karadžiću.

Obiskal hčerin grob

Tožilstvo in sodišče sta ugodili prošnji Ratka Mladića, potem ko so varnostne službe podale oceno tveganja. Na grob so ga odpeljali zgodaj zjutraj pod budnim nadzorom pristojnih služb. Kolona policijskih vozil je ob 6.20 prišla pred stavbo posebnega sodišča. V spremstvu je bilo tudi reševalno vozilo. Nekaj minut zatem je izpred stavbe odpeljal bel blindirani land rover, v katerem je bil haaški obtoženec.

 

Mladić je že ob prijetju izrazil željo po obisku groba hčerke Ane, ki je leta 1994 z očetovo pištolo storila samomor. Na grobu se je zadržal približno okoli 10 minut, nanj pa naj bi položil cvetje. Po tem so ga odpeljali nazaj v poslopje sodišča. Ves čas njegovega obiska je bil poleg njega zdravnik. 

"Umorjena je bila"
V povezavi z Anino smrtjo se poleg uradne razlage pojavlja več drugih. Ratko Mladić je prepričan, da je bila njegova hčerka umorjena. Da naj bi on vedel, kdo je morilec njegove hčerke, je prepričana tudi Ljiljana Bulatović, avtorica knjige Poročilo poveljniku. Mladić naj bi ji povedal, da so njegovi sovražniki ubili Ano. Ana naj bi večkrat dejala, da ji Beograjčani grozijo, ker je Mladićeva hči, zaradi česar je želela čim prej oditi iz Beograda. Nameravala se je pridružiti očetu, na katerega je bila zelo navezana.

Nekateri so prepričani, da je vzrok za Anino smrt drugje. Ana naj bi bila zaljubljena v nekega mladeniča iz Bosne, ki je umrl v Sarajevu. Drugi pa so prepričani, da je bila hudo bolna in se je odločila končati svoje muke. Bulatovićeva ne verjame ne eni ne drugi zgodbi. Zavrača, da bi šlo za samomor. "Vem, da je bila Ana v razmerju z moškim iz Skopja in ne iz Sarajeva. Ubili so jo iz političnih razlogov, da bi vršili pritisk na Ratka," je prepričana Bulatovićeva.

Predaja del dogovora?
Kot poroča Dnevni Avaz, sklicujoč se na policijske vire, naj bi Mladić dva dneva pred prijetjem prišel v Lazarevo, saj naj bi bil tako dogovorjen z oblastmi. Z njimi naj bi sklenil dogovor, da mu v zameno za predajo izplačajo še neizplačane pokojnine in omogočijo dostojen pogreb. V pogajanja o njegovi predaji pa naj bi bili vpleteni tudi Francozi, Britanci in Nemci, s katerimi naj bi poleg Srbije vodili leto dni dolge pogovore. Del dogovora naj bi bil tudi današnji obisk hčerinega groba.

Srbska obveščevalna služba naj bi ga odvrnila od samomora, saj naj bi bilo za mit o Mladiću bolje, da konča kot žrtev Haaga in ne kot preganjana pošast.

"Uničili ste mi posel"
Med zaslišanjem na posebnem sodišču v Beogradu naj bi Mladić dejal, da so "njemu in njegovemu sinu Darku uničili vse posle", poroča Blic. Mladiću naj bi namreč presekali dotok denarja, kar naj bi se začelo pred približno dvema letoma. Posledično se je zanka okoli Mladića zatiskala. Potem ko se je krog ljudi, ki so bili pripravljeni financirati njegov beg, zmanjšal, se je moral opreti na sorodnike, pri katerih so ga na koncu tudi ujeli.

 

Napovedan protest
V Banjaluki se je v podporo Mladiću zbralo okoli 10 tisoč ljudi."V Srbiji je še več Mladićev, rastejo in bodo nadaljevali, kjer je on končal," je dejal ultranacionalist Srdjan Nogo. Protestniki so s seboj prinesli plakate z Mladićevimi fotografijami, na katerih je med drugim moč prebrati: "Vsi smo aretirani", "Bog pomaga v nebesih, Rusija na zemlji" in "Rusija za vedno".

Svoje nezadovoljstvo s srbskim predsednikom Borisom Tadićem, ki je prižgal zeleno luč za Mladićevo izročitev, so izrazili z vzklikanjem parol "Boris, ubij se, reši Srbijo"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.