ZDA bodo morale ukrepati brez Britancev

Foto: EPA
Foto: EPA
Spodnji dom britanskega parlamenta je pozno sinoči z 285 proti 272 glasovom zavrnil osnutek ne-zavezujoče resolucije o vojaški akciji proti Siriji zaradi domnevne uporabe kemičnega orožja 21. avgusta v predmestju Damaska. ZDA bodo tako, če se odločijo za napad, morale to storiti brez britanske pomoči.
Oglej si celoten članek

"Jasno je, da britansko ljudstvo ne želi vojaške akcije, in vlada bo ukrepala temu ustrezno," je po poročanju tiskovne agencije AFP povedal premier David Cameron. Omenjena resolucija niti ne bi bila zadnja beseda parlamenta glede vojaške akcije, saj je govorila o tem, da se bodo poslanci o tem znova odločali po poročilu inšpektorjev ZN, ki v Siriji preiskujejo domnevne napade.

"Storjen je bil vojni zločin"

Cameron je poslance prepričeval, da je bil z uporabo kemičnega orožja storjen vojni zločin in Velika Britanija tokrat ne bi smela stati ob strani, vendar zaman. ZDA tako v svoji želji po kaznovanju režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki ga krivijo za uporabo kemičnega orožja, ostajajo same.

Opozorila tudi v ZDA

Tudi v ZDA je vse več opozoril pred ukrepanjem. Več demokratskih in republikanskih kongresnikov je predsednika Baracka Obamo znova zaprosilo, naj pojasni, kaj bo vojaška akcija prinesla in kakšna bo pravna utemeljitev zanjo.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je povedal, da se bo Obama odločal na podlagi interesov nacionalne varnosti ZDA. Ko se bo odločil o ukrepu, bo tudi podal pravno utemeljitev. Kmalu naj bi bilo tudi objavljeno poročilo obveščevalcev, ki naj bi dokazovalo, da je za napade s kemičnim orožjem kriv Asadov režim.

"Pomembno je, da Asadov režim in tudi drugi totalitarni diktatorji po svetu razumejo, da mednarodna skupnost ne bo prenašala brezobzirne uporabe kemičnega orožja v velikem obsegu, še posebno ne proti ženskam in otrokom, ko ti mirno spijo v svojih posteljah," je dejal Earnest.

Predstavniki Obamove administracije so v četrtek seznanjali člane kongresa s položajem, Obama pa je po telefonu govoril s predsednikom predstavniškega doma, republikancem Johnom Boehnerjem, ki mu je pred dnevi pisal, naj utemelji svojo odločitev za morebitno vojaško akcijo.

Te se lahko zdaj izvedejo že kmalu, saj se bodo inšpektorji ZN po besedah generalnega sekretarja svetovne organizacije Bana Ki Muna iz Sirije umaknili že danes. V soboto naj bi od njih dobil uvodna poročila. Inšpektorji bodo sicer poročali le o tem, ali so se napadi res dogajali, ne pa tudi ugotavljali krivca zanje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:03 30. Avgust 2013.

    očitno so prebivalci ZDA bolj pametni kot politika in sam Obama...to pezde od musolinija pa opozarja na varnost koncerta v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.