ZDA naj bi zaprle Guantanamo

Foto: Žurnal24 Guantanamo zaporniki zapor ograja AFP
Po pisanju New York Timesa ameriška administracija razmišlja o zaprtju taborišča za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi.
Oglej si celoten članek

Časnik, ki se pri tem sklicuje na neimenovane vire, ki so sodelovali pri pogovorih, ob tem piše, da bi v primeru zaprtja Guantanama v ZDA pripeljali od 200 do 230 zapornikov, ostale pa bi prepeljali v njihove domovine ali druge države. Ob tem so ameriški predstavniki opozorili, da naj bi približno 200 zapornikov veljalo za prenevarne, da bi jih lahko vrnili.

Zaporniiki naj bi dobili večje pravice
Eden od predlogov gre tudi v smeri, da naj bi zaporniki dobili pravne zastopnike pri zaslišanjih in da naj bi o tem, ali bodo še naprej zaprti, odločali zvezni sodniki in ne več vojaški častniki. Kot piše New York Times, naj bi se s primeri zapornikov, ki si prizadevajo izpodbijati svoj status, ukvarjala posebna zvezna sodišča, pri katerih bi veljala stroga pravila za zaščito zaupnih informacij. Ta sodišča bi vodili sodniki običajnih zveznih sodišč.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.