ZDA odvrgle mater vseh bomb

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
ZDA so na Afganistan odvrgle največjo nejedrsko bombo.
Oglej si celoten članek

CNN poroča, da so ameriške sile bombardirale območje na vzhodu Afganistana, blizu meje s Pakistanom. Odvrgli so največjo nejedrsko bombo GBU-43, znano kot mati vseh bomb. Tiskovni predstavnik Pentagona Adam Stump je potrdil, da so to vrsto bomb tokrat prvič uporabili v boju. Odvrgel jo je bombnik tipa MC-130. 

Pentagon je potrdil, da so operacijo načrtovali več mesecev. Ob tem pa niso razkrili, ali se je načrt začel odvijati že v času administracije Baracka Obame. 

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je dejal, da je bil tarča napada sistem tunelov in jam, ki ga uporabljajo borci Islamske države. Gre za redko poseljen, gorat predel Afganistana. Spicer je dejal, da so izvedli vse potrebno, da bi preprečili žrtve med civilnim prebivalstvom.

O razmerah na bombardiranem območju še ni uradnih poročil. BBC, ki se sklicuje na lokalne vire, navaja, da je umrlo več borcev IS, med njimi naj bi bil tudi brat enega od vodij.

Prvič so jo testirali leta 2003. Kot navaja spletna enciklopedija Wikipedia, bomba v dolžino meri nekaj več kot 9 metrov in tehta nekaj več kot 10 ton. Bomba ima moč 11 ton TNT.

dezurni@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 17:43 14. April 2017.

    Eno tako bombo bi morali vreči na Belo hišo!

  • 17:40 14. April 2017.

    Upam da Merklovi v dnevno sobo.Tramp prosim, bodi natančen.

  • 23:33 13. April 2017.

    from Trump with love.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.