ZDA priznale človeško napako pri bombardiranju bolnišnice v Kunduzu

Foto: EPA
Foto: EPA
Ameriško bombardiranje bolnišnice Zdravnikov brez meja v afganistanskem Kunduzu, v katerem je umrlo najmanj 30 ljudi, je bilo posledica "človeške napake," je potrdil poveljnik ameriških sil v Afganistanu.
Oglej si celoten članek

Ameriško bombardiranje bolnišnice Zdravnikov brez meja v afganistanskem Kunduzu 3. oktobra, v katerem je umrlo najmanj 30 ljudi, je bilo posledica "človeške napake, napak v postopkih ter tehničnih napak", je danes ob predstavitvi poročila o napadu v Kabulu potrdil poveljnik ameriških sil v Afganistanu, general John Campbell.

Krivdo najprej zvalili na druge

Pentagon je sprva sporočil, da so bolnišnico zadeli naključno oziroma da je bil cilj bombardiranja zaščititi ameriške vojake, ki so se znašli sredi bojev. Nato so Američani skušali krivdo zvaliti na lokalne afganistanske sile, na koncu pa je predsednik ZDA Barack Obama priznal, da se je zgodila napaka in se je Zdravnikom brez meja opravičil.

Foto: EPA Bombandiranje bolnišnice

Campbell, ki je rezultate vojaške preiskave incidenta predstavil skupaj z brigadirjem 

Wilsonom Shoffnerjem, je priznal, da je šlo za človeške napake, ki bi se jim lahko izognili. Krivda za napad, ki ga Zdravniki brez meja opredeljujejo kot vojni zločin, je po njegovem na strani ameriških sil.

 

Po bojih s talibani preveč utrujeni

Vojaško letalo za uničevanje kopenskih enot AC-130 je bolnišnico obstreljevalo 29 minut. Ameriški poveljniki so napako ugotovili šele, ko je bilo napada konec. Shoffner je dejal, da so nekateri vpleteni opustili pravila vojskovanja, Campbell pa je napovedal disciplinske postopke, čeprav je tudi dejal, da so bili ameriški vojaki utrujeni po petih dnevih bojev s talibani.

Namesto štaba ciljali bolnišnico

Foto: EPA Bombandiranje bolnišnice

 

"Ameriško osebje, ki je verjelo, da meri na nekaj sto metrov oddaljeno drugo zgradbo, je napačno identificiralo zdravstveni objekt kot tarčo," je dejal Campbell. Letalo je bilo na poti, da uniči štab afganistanskih obveščevalcev, za katerega so mislili, da je v rokah talibanov. Med operacijo naj bi prišlo do okvare elektronskih sistemov letala, ki je zašlo z začrtane poti, posadka pa je potem identificirala največjo zgradbo v bližini in začela bombardirati.

Napako ugotovili, ko je bilo vsega konec

"Tisti, ki so naročili in izvršili napad, niso sprejeli vseh potrebnih ukrepov za verifikacijo tarče," je dejal Campbell. Zdravniki brez meja so 12 minut po začetku napadov Američanom sporočili, da so napadeni, ameriški poveljniki pa so potem potrebovali še nekaj časa, da so spoznali napako.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je po Campbellovem priznanju danes sporočil, da je šlo za boleč prikaz cene vojne. "Takšnim napakam se je mogoče in se je potrebno izogniti. Ameriška preiskava bo pomagala, da se naučimo na lastnih napakah in kaznujemo odgovorne," je sporočil predsednik Afganistana.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:02 26. November 2015.

    To je nekaj najbolj gnusnega... potem se pa še posipati s pepelom - kreteni.

  • 19:37 25. November 2015.

    20 letni otroci so se po 3 neprespanih noceh igrali igrice. to se je zgodilo. Zato se ukazov v vojski …

  • 19:36 25. November 2015.

    Kdaj je pa ameriško vojno sodišče za res obsodilo takšne vrste napake. Sposobni so dosmrtno zapreti človeka, ki je razkril …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.