Zelenski opozarja, da bi to lahko ogrozilo celotno Evropo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek vnovič posvaril pred jedrsko katastrofo v Zaporožju, ki bi po njegovih besedah ogrozila celotno Evropo. Medtem so Združeni narodi (ZN) zavrnili obtožbe Moskve, da ovirajo obisk strokovnjakov za jedrsko energijo v nuklearki, ki je bila v ponedeljek znova tarča obstreljevanja.
Oglej si celoten članek

Zelenski je sinoči v svojem nagovoru dejal, da ima kakršen koli incident v jedrski elektrarni Zaporožje lahko vpliv na države EU, Turčijo, Gruzijo in na tudi bolj oddaljene države. "Okupatorji pod krinko elektrarne obstreljujejo bližnja mesta in skupnosti," je dejal in ocenil, da je vse odvisno le od smeri in hitrosti vetra, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Če bodo ruska dejanja povzročila katastrofo, bodo posledice lahko prizadele tudi tiste, ki so doslej molčali," je posvaril Zelenski in spodbudil takojšen umik vseh ruskih vojakov iz elektrarne in sosednjih območij brez kakršnih koli pogojev. 

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, so medtem ZN zavrnili obtožbe Moskve, da ovirajo obisk jedrskih strokovnjakov v nuklearki. K temu je sicer minuli četrtek na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN pozval generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi. 

Tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric je zanikal, da izvršilna veja ZN zavlačuje potovanje osebja IAEA v Zaporožju. "Sekretariat ZN nima pristojnosti, da bi blokiral ali preklical" obisk, je dejal in poudaril, da jedrski organ IAEA s sedežem na Dunaju deluje neodvisno od ZN. Dpa navaja tudi, da je Dujarric zagotovil, da imajo ZN v Ukrajini "varnostne in logistične zmogljivosti" za podporo obiska inšpektorjev IAEA v Zaporožju. 

Ruske enote so jedrsko elektrarno Zaporožje, največjo v Evropi, zavzele v začetku marca, kmalu po tem, ko je Moskva začela invazijo na Ukrajino. Od konca julija je bila ta mnogokrat tarča obstreljevanja, za katerega Moskva in Kijev obtožujeta drug drugega. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 16:37 16. Avgust 2022.

    EU ogroža Putin.

  • 15:00 16. Avgust 2022.

    Klovn samo uboga navodila iz ZDA, drugače bi bil že zdavnaj mir in zelenko bi imel posrane gate.

  • 11:18 16. Avgust 2022.

    Celotno Evropo ogroža Zelenski. Bo treba manj grozit in se spoprijeti s svojimi težavami. Se pa skriva, pobira milijone in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.