Zemlji se približuje ogromen asteroid

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Naslednji teden bo mimo Zemlje letel velikanski asteroid. Obšel jo bo na zanimiv datum – 12.12.2012.
Oglej si celoten članek

Asteroid 4179 Toutatis, ki je dolg 4,46 kilometra in širok 2,4 kilometra, obliko pa ima podobno lupini arašida, Zemlje ne bo ogrozil. Približal se ji bo na 6,9 milijona kilometrov, kar pa je z astronomskega vidika zelo blizu. Oddaljenost asteroida od Zemlje bo 18-krat večja od razdalje med Luno in Zemljo, zato asteroid ne bo viden s prostim očesom.

Astronomi na prelet asteroida komaj čakajo. Tako bodo lažje preučili njegovo sestavo. Toutatis mimo Zemlje leti vsake štiri leta, astronomom pa še ni uspelo ugotoviti, na kakšen način se giblje skozi naš solarni sistem.

Michael Busch
iz observatorija National Radio Astronomy ugotavlja, da se asteroid obnaša kot žiroskop (vrtavka, ki je vrtljiva okoli treh, med seboj pravokotnih osi, op. a). Vsakič, ko gre mimo Sonca in Zemlje, gravitacija njegovo rotacijo narahlo spremeni. Tekom let se je rotacija znatno spremenila, zaradi nje pa so astronomi uspeli določiti njegovo maso.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 14:49 8. December 2012.

    popravljeno

  • 11:22 8. December 2012.

    Hahahahaha, in se vedno niso popravili.....

  • 11:17 8. December 2012.

    "Naslednji teden bo mimo Zemlje letel velikanski asteroid. Obšel pa jo bo na zanimiv datum – 12.12.20012."<br /><br />Nisem vedel, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.