Žena Nobelovega nagrajenca v priporu

Foto: Žurnal24 Liu Xiaobo z ženo (Foto: Reuters)
Kitajske oblasti so ženi Nobelovega nagrajenca za mir Liuja Xiaboja odredile hišni pripor.
Oglej si celoten članek

Čeprav so kitajske oblasti soprogi Liuja Xiaoboja dovolile, da svojemu možu sporoči, da je dobil Nobelovo nagrado za mir, jo je policija kmalu po obisku moža v zaporu zaprla v njeno stanovanje v Pekingu, sporočajo organizacije za človekove pravice in njen odvetnik.

Liu Xia
je svojega moža Liuja Xiaoboja, 54-letnega kitajskega prodemokratičnega aktivista, obiskala v zaporu, kjer prestaja 11-letno zaporno kazen, ker je leta 2008 pozval k svobodi govora in k večstrankarskim volitvam. Oblasti so ji namreč dovolile, da je svojemu možu sporočila, da je dobil Nobelovo nagrado za mir. "To je za vse mučenike Tiananmena," naj bi v solzah povedal presenečeni Xiabo, ko mu je žena sporočila novico.

Uničili so ji telefon
Po obisku moža v zaporu jo je policija spremila do njenega stanovanja, ki pa ga ni smela več zapustiti. Nihče je ne sme obiskati, njen telefon pa so uničili. Liu Xia je po vrnitvi domov na Twitterju zapisala: "Bratje, vrnila sem se. V hišnem priporu sem od 8. oktobra in ne vem, kdaj mi bodo dovolili zapustiti stanovanje. Moj mobilni telefon so uničili."

"Liu Xia je trenutno pod ogromnim pritiskom. Upam, da bodo svetovni voditelji pritisnili na kitajske oblasti in dosegli, da bodo nesrečno žensko izpustili," je povedal odvetnik Yang Jianli. Peking se na priprtje žene Nobelovega nagrajenca še ni odzval, o tem pa molčijo tudi tamkajšnji mediji.

Kitajska ostro nad Norveško
Norveški odbor za Nobelovo nagrado je Liuja v četrtek pohvalil za njegovo "dolgo in nenasilno bitko za temeljne človekove pravice na Kitajskem". Kitajsko zunanje ministrstvo je odločitev Nobelovega odbora obsodilo in v izjavi zapisalo, da je "Liu kriminalec, ki je bil obsojen zaradi kršenja kitajske zakonodaje". Poudarili so še, da je podelitev nagrade Liuju "v nasprotju z načeli nagrade", ki bi morala spodbujati prijateljstvo med narodi in razoroževanje.

Ameriški predsednik Barack Obama je Peking pozval, naj Liuja izpusti iz zapora, in poudaril, da je Liu "žrtvoval svobodo za svoje prepričanje".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.