Ženskam ne dovolijo več v park

Foto: Epa
Foto: Epa
Talibani so v Afganistanu še dodatno omejili pravice žensk, saj so jim v prestolnici Kabul prepovedali obisk parkov, pa tudi zabaviščnih parkov, ki jih običajno obiskujejo družine z otroki.
Oglej si celoten članek

Z novim pravilom, ki velja od tega tedna, so skrajno islamistični talibani dodatno izključili ženske iz javnega življenja, ki so jim od prevzema oblasti v lanskem avgustu po vsej državi že prepovedali potovanje brez spremstva moškega in zapovedali nošenje hidžaba ali burke v javnosti ter dekletom v veliki meri onemogočili šolanje.

Tiskovni predstavnik afganistanskega ministrstva za širjenje kreposti in preprečevanje grešnosti Mohamed Akif je za britanski BBC povedal, da so upraviteljem parkov v Kabulu naročili, da ženskam ne smejo dovoliti vstopa, ker da v parkih v zadnjih 15 mesecih niso spoštovali šeriatskega prava.

V skladu s tem pravom so namreč obiskovalce ločili po spolu. Ženskam so dovolili obisk parkov ob določenih dneh trikrat na teden, ostale štiri dni pa moškim. Sedaj v parke ne bodo smele, tudi če bodo v spremstvu moških svojcev.

Prepoved obiska parkov in zabaviščnih parkov za ženske zaenkrat velja samo v prestolnici, vendar so doslej podobna pravila kmalu uveljavili po vsej državi, še poroča BBC.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 17:04 13. November 2022.

    Jah fantje, razumem vas kaj želite povedati, svojo hčero učim kuhat in pečt, zna vse, problem je bolj v času …

  • 06:53 11. November 2022.

    to bi mogli naše slovenke tam peljat za 1leto da se naučijo bit ženske, ko bi se vrnile bi takoj …

  • 22:08 10. November 2022.

    Edino pravilno! Naj bo doma za stedilnikom, ne pa da po rsznih parkih isce priloznodti za onegavljenje!! Tslibani vedo kaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.