Zgodovinski pristanek rakete na morju

Foto: SpaceX/Twitter
Foto: SpaceX/Twitter
Elonu Musku je uspel nov podvig, potem ko je raketa njegovega podjetja SpaceX uspešno izstrelila reovlucionarno opremo v vesolje, nato pa pristala nazaj na Zemlji, prvič doslej na morski ploščadi.
Oglej si celoten članek

Zasebno vesoljsko podjetje SpaceX je v petek proti Mednarodni vesoljski postaji ISS uspešno izstrelilo kapsulo Dragon. Posebnost tokratne "dostave" na postajo je, da je med tovorom posebna napihljiva soba, ki jo bodo prvič doslej testirali v vesolju. Astronavti bodo naslednji dve leti spremljali, kako dobro 3,9 krat 3,2 metra velika soba ščiti pred vesoljskim sevanjem in kako dobro je izolirana, preizkusili bodo tudi stabilnost in trpežnost. 

Napihljiva soba bi utegnila biti v prihodnosti pomemben del pri človeškem bivanju osvajanju vesolja. Poleg je v tovoru še vse potrebno za 250 znanstvenih in raziskovalnih eksperimentov. 

Ob povratku naciljala majhno tarčo sredi morja

Tokratna izstrelitev pomeni nov mejnik še zaradi novega uspeha podjetja Elona Muska, sicer tudi lastnika podjetja Tesla. SpaceX je namreč nosilno raketo uspešno pripeljal nazaj na trdna tla. Oziroma na morsko ploščad v Atlantskem oceanu, kar se je zgodilo prvič doslej.

Uspeh misije je zelo pomemben, SpaceX namreč želi izdelovati rakete, ki se bodo vračale na Zemljo in tako bistveno pocenile izstreljevanje v vesolje, poroča STA. Vendar je pot do povsem zanesljive tehnologije še daleč, mirijo strasti v podjetju, ki želi prilagoditi vesoljsko kapsulo Dragon tako, da bo v krožnico nad Zemljo poleg tovora lahko popeljala tudi astronavte. Morda bi se to lako zgodilo že prihodnje leto, napoveduje Musk. Po njegovih besedah naj bi se v prihodosti pol pristanko raket dogajalo na morju, pol pa na trdi podlagi.

Doslej je SpaceX v vesolje varno izstrelil že 11 satelitov, vendar je šlo tokrat za prvo misijo na ISS po lanskem juniju, ko je raketo SpaceX razneslo v zraku skupaj s tovorom.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:32 9. April 2016.

    stavim da se marsovci hahljajo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.