Živalske farme spremenili v centre za odkrivanje seizmoloških aktivnosti

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Potresa, te strašljive moči narave, še vedno ne znamo napovedati. Na Kitajskem, kjer se tla zelo pogosto tresejo, upajo, da jim bodo pri tem pomagale živali. Farme so spremenili v potresne opazovalnice. Živali so že napovedovale potrese.
Oglej si celoten članek

Potresa, te strašljive moči narave, se ne da napovedati, so si enotni seizmologi. Zgodbe in anekdote o tem, da nekatere živali lahko napovedo potres, pa kljub temu krožijo in to že stoletja. Poročanja o nenormalnem živalskem obnašanju tako segajo vse do antične Grčije - v mesto Halike - od koder naj bi nekaj dni pred rušilnim potresom pobegnile podgane, kače in podlasice. 

Kitajci uspešno napovedali potres

Foto: Žurnal24 Potres, pes V novejši zgodovini podoben dogodek izvira s Kitajske, iz leta 1975. Takrat so oblasti mesta Haicheng dan pred potresom evakuirale večino svojih prebivalcev in tako rešile skoraj milijon življenj. Za evakuacijo so se v mestu odločili tudi zaradi psov, ki so pet dni pred rušilnim potresom močno lajali, grizli in tulili. Na žalost vseh, je takratna velika pričakovanje o uspešnem napovedovanju kraja in časa potresa, skazil potres hitro za tem. Leta 1976 je v nanapovedanem potresu  v Tangshanu umrlo četrt milijona ljudi. 

Farme spremenili v centre za odkrivanje seizmoloških aktivnosti

Kitajci kljub tem niso obupali in verjamejo v živali. V mestu Nanjing na vzhodu Kitajske so lokalni seizmologi sedem tamkajšnjih farm spremenili v nekakšne centre za odkrivanje seizmoloških aktivnosti. Nanjing načrtuje, da jih bo v svojo mrežo uvrstil  še vsaj sedem. Tisti, ki bi se želeli pridružiti projektu, pa morajo v teh opazovalnicah oskrbovati najmanj tri živalske vrste.

Kokoši letajo na drevesa, ribe skačejo iz vode

Ob neposredni nevarnosti potresa naj bi se živali nenavadno obnašale. Tako naj bi piščanci in kokoši med drugim letali na drevesa, ribe skakale iz vode, krastače pa se premikale v skupinah, je poročanje kitajskega dnevnika China Daily povzel britanski BBC:

Vodja Sezmološkega urada v Nanjingu Zaho Bin, ki se sicer strinja, da nenormalno obnašanje ene živali ne moremo direktno povezati s potresom, je projekt ponazoril z besedami: "Zato opazujemo velike skupine tako, da lahko ta obnašanja preverimo še pri drugih živalih," in dodal: "Če ptice migajo z repi kot psi , potem moramo paziti."

 Zhou Hongbing, rejec na eni izmed kmetij, po novem tudi seizmolog pa pravi: "Namesto, da bi jedle, kokoši letajo na  drevesa, ribe skačejo iz vode in žabe bežijo domov."

Po kmetijah, kjer živijo prašiči, kokoši, ribe in druge živali, so torej postavili kamere, osebje, ki jih nadzoruje, pa podatke dvakrat dnevno pošilja v seizmološki urad.

Potresa se zaenkrat še ne da napovedati

Med zahodnimi seizmologi pa vlada precej enotno prepričanje, da se potresov kljub številnim znanstvenim raziskavam v preteklih desetletjih, zaenkrat ne da napovedovati: "Napoved pomeni napoved hkrati lokacije, časa nastanka in jakosti potresa," nam je na vprašanje, kaj meni o tem, na kratko odgovoril Matjaž Gobec, seizmolog na Agenciji za okolje RS.

Nasini raziskovalci: Nenavadno vedenje živali je treba upoštevati

V Evropi je zadnje polemike okoli domnevne napovedi sprožil potres iz leta 2009 v L'Aquili v srednji Italiji ( 6,3), ki je zahteval 307 žrtev, biologinja z britanske univerze Open, Rachel Grant pa je v tem času - ob 74 kilometrov oddaljenem jezeru San Ruffino - opazovala vedenje populacije krastač. 

Ker je pet dni pred potresom iz jezera izginilo devetdeset odstotkov populacije - večina parov in preostali samci so pobegnili tri dni pred potresom - je Grantova to nenavadno izginotje povezala s takratnim predpotresnim dogajanjem v zraku.


Foto: Profimedia Rumena krastača V vzrok za pobeg krastač so bili po njenem nabiti delci. Nasina ekipa, s katero se je strokovnjakinja povezala, je namreč ugotovila, da kamnine, ki so podvržene ekstremnim tektonskim pritiskom oddajajo nabite delce, ki potujejo skozi okoliške skale in uhajajo v atmosfero. Njihov naboj nato ionizira zrak in ustvari velike količine kationov v zraku:Vse kaže na to, da pri živalih, pred večjimi potresi, pride do nenavadnega vedenja,“ so zaključili raziskovalci. 

V članku, ki je bil objavljen v znanstveni reviji International Journal of Environmental Research and Public Health, so omenjeni znanstveniki opozorili, da bi bilo treba to nenavadno vedenje živali dodatno raziskati, da bi lažje ugotovili ali bi jih lahko v prihodnje uporabili za napovedovanje potresov.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.