Zlom največje tovarne iPhonov: Delavci bežali čez ograje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zaradi covida-19 in strategije upravljanja z epidemijo je v največji tovarni iPhonov prišlo do izpada proizvodnje.
Oglej si celoten članek

69-letni kitajski voditelj Xi Jinping, ki mu je generalna skupščina komunistične partije nedavno zaupala nov, že tretji, petletni mandat na funkciji, vztraja pri strogi ničelni toleranci do epidemije covida-19. Nenehna nepredvidljivost, ki jo povzroča politika njegove vlade, je povzročila strah in paniko po več mestih v državah, občutili pa so jo tudi v tovarni Foxconn v mestu Zhengzhou, kjer je prišlo do množičnega izpada proizvodnje na največjem tekočem traku Applovih računalnikov na svetu.

Applovo glavno tovarno v osrednji Kitajski, ki zaposluje približno 200.000 ljudi in proizvede 70 odstotkov vseh iPhonov, je namreč konec tedna zapustila množica delavcev, tik pred tradicionalno zasedenem času za proizvajalce elektronike pred praznično sezono ob koncu leta.

Na tisoče delavcev je iz tovarne zbežalo

Nekaj odhajajočih delavcev je čutila potrebo po begu zaradi lastne varnosti, medtem ko so drugi dejali, da so se zbali za svoje življenje, poroča BBC.

Foxconn je 19. oktobra prepovedal obedovanje v menzah v tovarni Zhengzhou in od delavcev zahteval, da jedo obroke v spalnicah. Proizvodnja naj bi medtem potekala po ustaljenih tirnicah. Vodstvo Foxconna je nato uradno trdilo, da v tovarni ni okužb s covidom-19, medtem ko je podjetje medijem povedalo, da ni "simptomatskih" okužb, čeprav je bilo znanih več primerov osebja, ki je bilo pozitivno na testiranju. Ukrepi so pripeljali do tega, da so ljudje, ki so rekli, da delajo na mestu, razočaranje nad svojim ravnanjem in oskrbo izražali prek družbenih medijev, obenem pa so bili zaprti v objektu.

21-letni tovarniški delavec je slišal, da naj bi prišla vojska in prevzela nadzor ter uveljavila nekakšen velikanski eksperiment »živeti s covidom«, ki je vključeval dovoljenje vsem v tem delu mesta Zhengzhou, da zbolijo. Načrt naj bi bil videti, koliko ljudi bo umrlo in na podlagi tega sklepati, ali bi lahko sprostili ukrepe v preostalih delih države ali ne, poroča BBC.

Večina mesta Zhengzhou je trenutno pod delnim zaprtjem. Zdravstvene kode telefonskih aplikacij ne dovolijo nikomur, da bi odšel z mesta, okrnjen je javni prevoz. Številni delavci v tovarni so zato preskočili ograje in se na več deset kilometrske poti podali peš.

Pod strogimi pravili je kitajskim tovarnam na prizadetih območjih pogosto dovoljeno, da ostanejo odprte pod pogojem, da delujejo po sistemu "zaprte zanke", kjer osebje živi in ​​dela na lokaciji. Podjetja pravijo, da takšni dogovori povzročajo številne težave.

Ukrepi zoper širjenje covida-19 povzročajo nezadovoljstvo med ljudmi in obremenjujejo drugo največje gospodarstvo na svetu. Zaradi nedavnega povečanja dnevnega števila okužb je na desetine milijonov Kitajcev trenutno podvrženih popolnim ali delnim zaprtjem javnega življenja.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:08 3. November 2022.

    Ne bi si mogli izbrati boljšega časa. :-D Naj "ta lepi" in "ta pametni" plačajo še več, ne bo nobene …

  • 08:40 3. November 2022.

    iPhoni bodo lahko še dražji :)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.