Zlorabe: "Duhovniki naj priznajo"

Foto: Žurnal24 Škovska konferenca trdi, da so škofje v polnosti sodelovali v raziskavi, vredni
Belgijska Cerkev priznala zlorabe. Vzpostaviti hočejo center za priznanje, spravo in ozdravljenje, duhovnike pa pozivajo, naj zlorabe priznajo svojim nadrejenim.
Oglej si celoten članek

Belgijska Katoliška cerkev je priznala obsežne spolne zlorabe s strani svojih duhovnikov v zadnjih letih in prosila za nekaj časa za vzpostavitev sistema za kaznovanje krivcev in zaščito žrtev. Belgijska Cerkev se je oglasila po objavi poročila minuli petek, v katerem je več sto žrtev pričalo o zlorabah s strani katoliških duhovnikov v zadnjih 50 letih po državi.

Belgijski nadškof Andre-Joseph Leonard je v prvem odzivu po objavi poročila na današnji novinarski konferenci dejal, da je zdaj prva naloga Cerkve, da posluša. "Žrtvam bi bili radi kar se da na voljo. Prisluhniti moramo njihovim prošnjam, da bi jim povrnili dostojanstvo in pomagali preboleti bolečino, ki so jo doživljali. Iz preteklih napak se moramo učiti. Kriza, ki je zajela Cerkev, je tako globoka, da pot iz nje vsekakor ne bo lahka," je še dodal. Želeli naj bi vzpostaviti center za priznanje, spravo in ozdravljenje, glede na obseg problema pa tega ne bo mogoče storiti pred koncem leta.

13 žrtev storilo samomor

V poročilu je komisija, ki jo je vzpostavila belgijska Katoliška cerkev za preiskavo spolnih zlorab, vodi pa jo otroški psihiater Peter Adriaenssens, zapisala, da so med januarjem in junijem letos preiskali 500 pritožb, 13 žrtev pa naj bi storilo samomor. Zlorabe niso obsegale le neprimernega dotikanja, temveč tudi oralne in analne zlorabe. Dogajale so se v vseh sektorjih Cerkve, predvsem v katoliških dijaških domovih, največ v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja.

"Priznajte svoje grehe"
Leonard je znova pozval vpletene duhovnike, naj svoje zločine priznajo. Njegove prejšnje prošnje za priznanje zločinov namreč "niso bile uslišane". Tudi škof Johan Bonny poziva duhovnike, naj svoja dejanja razkrijejo svojim nadrejenim. "Vsem bo koristilo, če se bodo obrnili na svoje nadrejene ali center za priznanje, spravo in ozdravljenje in priznali svoje grehe," je dejal Bonny.

Belgijo je letos pretreslo več s Cerkvijo povezanih spolnih škandalov. Aprila je odstopil tudi škof mesta Brugge, Roger Vangheluwe, ki je priznal, da je v preteklosti več let spolno zlorabljal svojega mladoletnega nečaka. Vangheluwe zdaj čaka na odgovor iz Vatikana, kjer bodo zanj določili morebitno kazen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.