Zlorabljal zapornice, če so se uprle, jih je vrgel v samico

Upravniku grozi 15 let zaporne kazni.
Oglej si celoten članek

Najprej je laskal zapornicam, ki so ga privlačile, jih obsipal s komplimenti in jim obljubljal predčasne izpustitve ali premestitve v manj varovane objekte. Sčasoma naj bi jih odpeljal na mesta v zaporu, za katera je vedel, da niso pod nadzorom kamer, jih prisilil v seks in jih fotografiral gole, poroča The Guardian.

Potem pa so nekatere ženske spregovorile in razkrile grozote, ki so jih prestale v zveznem zaporu, ki je postal znan kot "klub posiljevalcev". Tokrat upravniku grozi, da bo moral za rešetke on sam. Začelo se je namreč sojenje v primeru, ki je šokiral Ameriko in grozljivo osvetlil zlorabe in zločine.

Ray J Garcia, ki je vodil ženski zapor v Dublinu v Kaliforniji blizu Oaklanda, se je že upokojil, ko so agenti FBI, ki so preiskovali poročila, da je prežal na ženske, ki prestajajo kazen v svojem zaporu, lani na njegovem telefonu našli gole fotografije nekaterih od njih.

On in štirje drugi delavci v zavodu so bili obtoženi zlorabe žensk v zaporu, obtoženi pa so kršili zakon, ki prepoveduje spolne stike med zaporniškimi delavci in zaporniki. 55-letni Garcia se je izrekel za nedolžnega in ta teden je postal prvi, ki mu je začelo sojenje pred sodnikom na zveznem sodišču v Oaklandu. Njegov odvetnik James Reilly trdi, da videoposnetka, ki bi prikazoval domnevne zlorabe Garcie, ni, kar po njegovem pomeni, da ga ne morejo obsoditi. Garcia je že pričal in zanikal, da bi imel kakršne koli neprimerne stike s komer koli v zaporu, ter dejal, da je posnel gole fotografije, ker je mislil, da so zapornice morda imele droge, poroča oaklandska tiskovna hiša KTVU-TV.

Trije obtoženci pa so krivdo priznali, še enemu naj bi sodili prihodnje leto. Zadeva proti upokojenemu upravniku izstopa, ker je bil najvišji uradnik zveznega zapora, aretiran v več kot 10 letih, obtožen zlorabe najmanj treh žensk v njegovi pristojnosti med decembrom 2019 in julijem 2021. Pozornost je zadeva pritegnila tudi zato, ker sta bili v zaporu, ki ga je nekoč vodil, za kratek čas zaprti igralki Lori Loughlin in Felicity Huffman zaradi njunih vlog v škandalu z vpisom na nacionalne fakultete leta 2019.

Foto: Profimedia Felicity Huffman

Nič ne kaže, da je katera koli slavna osebnost spoznala Garcio, medtem ko sta služili razmeroma kratke kazni. Potem ko so se v ponedeljek začeli uvodni argumenti in pričanje, je ena od Garciinih žrtev pripovedovala, kako se je Garcia začel zanimati zanjo in začel spolni odnos z njo v kopalnici prostora za obiskovalce, ki ga je čistila kot del svojih obveznosti v objektu. Ženska je povedala, da je prišlo do podobnih srečanj v sobi za obiske in v skladišču, kjer so bili drugi v bližini, pri čemer je bil Garcia prepričan, da ve, kje so mrtve točke zaporniških nadzornih kamer.

"Počutila sem se, kot da me ima rad in da mu je mar zame, in želela sem ga osrečiti," je dejala ženska, ko se ji je med pričanjem na trenutke zlomil glas, poroča Associated Press. Garciina sprva "sladka" naravnanost je kasneje postala "pornografska" in nekoč jo je prepričal, da je vase vtaknila napol pojedeno sladkarije. Ženska je nazadnje spoznala, da je Garcia ravnal podobno z drugimi ženskami v zaporu, preden ga je prijavila FBI in so ga premestili v drugo ustanovo, kjer je opisala, da so jo zaničevali kot izdajalko, ker je spregovorila.

Slikal jih je gole

Druga ženska je v sredo pričala, da ji je Garcia na mobilnem telefonu pokazal dve fotografiji svojih genitalij in jo poljubil. Tudi njo je slikal golo. Ženska je povedala, da je izvedela za fotografije, ki jih je na skrivaj posnel Garcia, potem ko so jo zvezne oblasti pozvale, naj priča proti njemu. Mediji niso objavili identitete žensk, navajajo politiko proti imenovanju žrtev spolnega nasilja.

Garcia se je raje osredotočil na ženske v svojem zaporu kot drugod, ker je menil, da nimajo dovolj moči, da bi ga »uničile«, in jim je ukazal, naj se slečejo zanj, mu očitajo tožilci. Ko je njegovo vedenje pritegnilo pozornost zveznih oblasti, je Garcia lagal agentom, ki so ga vprašali, ali se je kdaj neprimerno dotaknil katere od žensk v svojem zaporu ali jih prisilil, naj se slečejo. V intervjuju za FBI dva meseca pred njegovo aretacijo septembra 2021 je Garcia priznal, da je ženske v dublinskem zaporu videl gole, vendar je trdil, da je to običajna praksa v zaporu. "Vidimo zapornice, kako se oblačijo in podobno ... in če se slačijo, sem že pogledal," je dejal Garcia, glede na sodne zapise, ki jih navaja FBI. 

Med pričanjem je zanikal, da bi se neprimerno dotikal kogar koli v zaporu, priznal je le, da je imel na osebnem prenosnem računalniku nekaj golih slik video klepeta, dodaja KTVU-TV. Garcia je novembra 2020 sprejel napredovanje na najvišje upravno mesto v dublinskem zaporu s položaja pomočnika upravnika. To je bilo že v času, ko je bil osumljen, da zlorablja ženske, nameščene v zaporu, katerih življenja – od tega, kdaj jedo, do ure, ko gredo spati – nadzorujejo zaposleni v zaporu. Končno se je upokojil, potem ko je bil najprej suspendiran zaradi obtožb proti njemu.

Ironija: vodil je izobraževanja o spolnih zlorabah v zaporu

Garcia je bil za povrh vsega zadolžen tudi za izobraževanje zaposlenih in zapornic o tem, kako prijaviti zlorabo in spoštovati zvezno zakonodajo, namenjeno odpravi posilstva, ki je postalo endemično v zaporih in – glede na raziskave Nacionalne mreže za posilstva, zlorabe in incest – jih večinoma izvajajo zaposleni. Ženske v zaporu so poročale, da so bile poslane v samico ali premeščene, če so spregovorile o zlorabi, trdijo tožilci. Novinar KTVU-TV, ki je pokrival sojenje Garcii, je poročal, da sta se vsaj dve priči tožilstva skušali izogniti pričanju v strahu pred maščevanjem. Klinična psihologinja, ki je delala v zaporu v Dublinu, je stopila na tribuno za priče in razpravljala o skrbi, da so eni od žensk, ki je Garcio označila za "slabega človeka", zaposleni v zaporu zagrozili, da se bo spopadla s posledicami.

Če bo Garcia obsojen, mu grozi do 15 let zapora. Sojenje naj bi trajalo vsaj do naslednjega tedna.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:07 3. December 2022.

    Takšne je potrebno takoj odstraniti za večno ! Se spomnite zgodbe o duhovniku ,ki je posiljeval afriške dečke ? Danes …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.