Zmaga HDZ, Sanader verjetni mandatar

Foto: Žurnal24 Sanaderjeva HDZ je na tokratnih parlamentarnih volitvah dobila 61 sedežev, SDP p
Hrvaška HDZ si je v parlamentu zagotovila 61 sedežev, SDP pa pet manj. Slovenska vlada pričakuje, da bo nova hrvaška vlada nadaljevala politiko dobrososedskih odnosov.
Oglej si celoten članek

Po zadnjih neuradnih izidih nedeljskih parlamentarnih volitev na Hrvaškem, ki jih je ob 13. uri v Zagrebu objavila državna volilna komisija (DIP), je Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) osvojila največ mandatov, in sicer 61, sledi pa ji opozicijska Socialdemokratska stranka (SDP) s 56 mandati. Politični analitiki pričakujejo, da bo HDZ dobila tudi pet poslanskih mandatov na volitvah v tujini. Izidi so še neuradni, saj je DIP doslej preštela 99,93 odstotka glasovnic.

Vodilnima strankama sledi koalicija Hrvaške kmečke stranke (HSS) in Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS), ki ima skupaj z regionalnima partnerjema Primorsko-goransko zvezo (PGS) in Zagorsko demokratsko stranko (ZDS) osem mandatov. Hrvaška narodna stranka – liberalni demokrati (HNS) ima sedem mandatov, regionalni stranki Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) in Istrski demokratski zbor (IDS) bosta imeli po tri poslance. Hrvaška stranka upokojencev (HSU) in Hrvaška stranka prava (HSP) pa bosta imeli po enega poslanca.

Po neuradnih izidih se je nedeljskih parlamentarnih volitev udeležilo slabih 63 odstotkov hrvaških volivcev, kar je za pet odstotkov manj kot na volitvah leta 2003.

Pogovori za sestavo vlade so se že začeli

Milanovićeva SDP je prejela 56 sedežev in tako pristala na drugem mestu. © Reuters

 
Tiskovni predstavnik HDZ Ratko Maček je izjavil, da imajo zmagovalci deset mandatov več kot SDP in da se bodo začeli pogovori z morebitnimi koalicijskimi partnerji za sestavo nove vlade. Sicer pa Maček ni želel povedati, s kom se HDZ pogaja in koga si želi za partnerja. Voditelja Socialdemokratske stranke (SDP) in Hrvaške narodne stranke-liberalni demokrati (HNS), Zoran Milanović in Vesna Pusić , sta izjavila, da so z Istrskim demokratskim zborom (IDS) in predstavnikom bošnjaške manjšine Šemsom Tankovićem začeli pogovore o koaliciji, ki bo temelj bodoče vlade. Milanović in Pusićeva sta prepričana v uspeh, ker ima njihova koalicija 67 mandatov ali enega več kot relativna zmagovalka nedeljskih volitev, Hrvaška demokratska skupnost (HDZ).

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je v nedeljo zvečer povedal, da bo mandat za sestavo nove vlade ponudil stranki, ki mu bo prinesla podpise večine poslancev, pri čemer ni dejal, da bo to stranka, ki bo imela relativno večino. Politični komentatorji menijo, da mora Mesić mandat najprej ponuditi predsedniku HDZ in premierju Ivu Sanaderju .

Mesić od nove vlade pričakuje veliko

Stipe Mesić od nove vlade pričakuje uresničitev pogojev in standardov za vstop Hrvaške v EU. © EPA

 
Predsednik države Stipe Mesić je ob oddaji glasu dejal, da zaradi politizacije javnosti pričakuje velik odziv državljanov. Dodal je, da od nove vlade pričakuje veliko, predvsem uresničitev pogojev in standardov za vstop Hrvaške v Evropsko unijo. Sicer pa je Mesić takoj po prvih volilnih izidih dejal, da ni več bojazni, da bi dobili veliko koalicijo HDZ in SDP. Za hrvaško televizijo je dejal, da bo mandat za sestavo nove vlade ponudil stranki, ki mu bo prinesla podpise večine poslancev, pri čemer ni dejal, da bo to stranka, ki bo imela relativno večino.

Ljubljana še naprej za dobre odnose
Slovenska vlada je pozdravila demokratično izpeljane nedeljske parlamentarne volitve na Hrvaškem in izrazila pričakovanje, da bo nova hrvaška vlada oblikovana čim prej in da bo po svojem imenovanju intenzivno nadaljevala proces vključevanja v evroatlantske povezave. Slovenska vlada je dodala, da bo tudi v prihodnje nadaljevala politiko dobrososedskih odnosov in vsestranskega sodelovanja s Hrvaško. "Upamo, da bo le to pripeljalo do skupnih evropsko naravnanih in za obe državi sprejemljivih rešitev vprašanj, ki občasno obremenjujejo medsebojne odnose," je zapisala v sporočilu.

LDS opozarja na ERC, SLS upa na reševanje odprtih vprašanj
LDS je v odzivu na parlamentarne volitve izrazila upanje, da bo nova hrvaška vlada sposobna ponovnega razmisleka o uveljavitvi zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu s prvim januarjem 2008 in da bo upoštevala dogovor, ki so ga v zvezi s tem sklenile Italija, Hrvaška in Slovenija. SLS pa je v odzivu kot pomembno izpostavila čimprejšnje nadaljevanje reševanja odprtih vprašanj med državama in izrazila upanje, da bo prihodnja hrvaška vlada dober sogovornik.

Rehn verjame v evropska prizadevanja prihodnje hrvaške vlade
Evropski komisar za širitev Olli Rehn je danes v odzivu na volitve pozdravil "širok konsenz glede pristopnih pogajanj z Evropsko unijo, ki obstaja med vsemi glavnimi političnimi igralci" . "Verjamem, da si bo prihodnja vlada prizadevala za članstvo v EU in za izpolnitev vseh potrebnih meril za uresničitev velikopoteznih ciljev, ki si jih je Hrvaška sama zastavila," je v sporočilu za javnost poudaril Rehn.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.