Zmaga med republikanci najbogatejšemu

Foto: EPA
Foto: EPA
V ameriški zvezni državi New Hampshire je največ glasov za kandidata republikancev za predsednika ZDA pričakovano prejel Mitt Romney, sicer najbogatejši izmed kandidatov.
Oglej si celoten članek

Nekdanji guverner ameriške zvezne države Massachusetts Mitt Romney je v torek zanesljivo ugnal vso konkurenco za osvojitev predsedniške nominacije republikanske stranke na strankarskih volitvah v državi New Hampshire. Forbes Romneyjevo premoženje ocenjuje na 250 milijonov dolarjev in bogastvo mu v financiranju kampanje zagotovo ne more škoditi.

Romney je dobil 40 odstotkov oziroma skoraj 95 tisoč glasov podpore. Njegov najbližji zasledovalec Ron Paul je prejel 23 odstotkov oziroma manj kot 55 tisoč glasov podpore.

Romneyjeva zmaga v New Hampshiru glede na javnomnenjske ankete ni bila vprašljiva, zato je bilo toliko pomembneje, kdo se bo uvrstil na drugo mesto, a volivci niso z ničemer razjasnili podobe za naprej. Na drugo mesto se je namreč uvrstil svobodnjaški kongresnik iz Teksasa Paul, ki ga ankete v Južni Karolini uvrščajo šele na četrto mesto, na tretje pa nekdanji guverner Utaha Jon Huntsman, ki ga ankete na jugu ZDA komajda zaznajo.

Na demokratski strani ostaja edina možnost Obama

Povsem mimo medijskega radarja je na strankarskih volitvah Demokratske stranke slavil Barack Obama, ki je osvojil nekaj manj kot 50 tisoč glasov demokratskih volivcev, njegovi nasprotniki pa niso vredni omembe.

Romney je v dosedanjih anketah edini republikanski kandidat, ki ima skoraj tolikšno podporo kot Obama. Predsednik ZDA sicer v anketah redno izgublja proti neimenovanemu republikanskemu kandidatu, vendar pa zmaguje takoj, ko ta kandidat dobi ime.

Demokrati so že prepričani, da bo Obami stal nasproti Romney, kar si tudi želijo, saj menijo, da ga bo lahko premagati zaradi pogostega spreminjanja stališč, na primer glede pravice do splava in zdravstva. Ne glede na to, kdo bo na koncu kandidat republikancev, lahko Obamo premaga le ena stvar, in to je gospodarstvo. Če se bo sedanji trend upadanja stopnje brezposelnosti nadaljeval do jeseni, potem ne bo nobenega razloga za zamenjavo vodstva v Beli hiši.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:39 14. Januar 2012.

    denar vse kupi...tudi vesolje!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.