Zmagovalec volitev vnaprej znan

Foto: Žurnal24 Nursultan Nazarbajev kazahstan volitve
V Kazahstanu danes potekajo predsedniške volitve, na katerih je zmaga dosedanjega predsednika Nursultana Nazarbajeva praktično zagotovljena.
Oglej si celoten članek

S 70-letnim Nursultanom Nazarbajevom, ki je na oblasti že več kot 20 let, se bodo pomerili trije protikandidati, ki pa nimajo možnosti za zmago.

Do poldneva po krajevnem času se je volitev udeležilo nekaj več kot 40 odstotkov od skupno devetih milijonov volilnih upravičencev. Kaže, da bo 50-odstotni prag za veljavnost volitev dosežen.

Kazahstan je predsedniška parlamentarna republika.
Nazarbajev vlada že od leta 1991.
Zadnje predsedniške volitve so bile decembra 2005, ki jih je Nazarbajev dobil 91-odstotno podporo.

Nazarbajev se je ob oddaji svoje glasovnice na volišču blizu predsedniške palače v Astani Kazahstancem zahvalil za udeležbo na volitvah. "Pred nami je še velika naloga modernizacije države in družbe, zato so današnje volitve odločilen pokazatelj naše enotnosti in želje za uresničitev načrtov," je poudaril.

Kar z referendumom do 2020
Nazarbajev, čigar sedanji mandat se izteče leta 2012, se je sprva nameraval na oblasti utrditi do leta 2020 kar z referendumom in brez volitev. Ker je ustavno sodišče presodilo, da bi bil referendum neustaven, je Nazarbajev omenjeno zamisel opustil in se odločil za sklic predčasnih volitev.

Poleg sedanjega predsednika se za položaj potegujejo še trije kandidati. To so kandidat Ljudske stranke Džambil Ahmetbekov, predstavnik Stranke domoljubov Gani Kasimov in predsednik ekološke zveze Tabigat Mels Jeleusizov.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.