Zmanjkalo glasovnic

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Afganistanci so se tako množično udeležili predsedniški volitev, da je ponekod zmanjkalo volilnih lističev.
Oglej si celoten članek

Poslabšane varnostne razmere Afganistancev niso odvrnile od obiska volišč. Volilna komisija je sporočila, da bi število volivcev, ki so oddali svoj glas, lahko preseglo sedem milijonov, kar je več kot polovica volilnih upravičencev. Po podatkih komisije je do poldneva po krajevnem času glasovalo okoli 3,5 milijona ljudi, od tega 64 odstotkov moških in 36 odstotkov žensk.

Nasilje, grožnje in drugi zapleti

Volitve sicer niso minile brez zapletov. Volilna komisija je namreč prejela informacije o nekaterih kršitvah, na mnogih voliščih je zmanjkalo volilnih lističev, z nekaterih pa so poročali tudi o nasilju -  umrle naj bi štiri osebe, šest naj bi jih bilo ranjenih.

"Afganistanske varnostne sile so po državi ubile več deset upornikov," pa je sporočil namestnik notranjega ministra Ajub Salangi.

Volilna komisija zaradi varnostnih groženj sicer danes ni odprla 211 volišč, potem ko je že minuli mesec napovedala, da glasovanje iz istega razloga ne bo možno na 748 voliščih po državi.

Verjetno drugi krog

Afganistanci so danes volili naslednika predsednika Hamida Karzaja, ki se po 12 letih poslavlja s položaja. Za predsedniški stolček se je potegovali osem kandidatov, po pričakovanjih pa naj v prvo nobeden ne bi prejel zadostnega števila glasov, zato bo potreben drugi krog.

Tokratne volitve sicer veljajo za zgodovinske. Državo namreč po 13 letih zapuščajo mednarodne vojaške sile, ki so poskušale poskrbeti za stabilizacijo razmer v državi po padcu talibanov. Prav tako so to prve volitve, na katerih bo do zamenjave na predsedniškem položaju prišlo po demokratični poti. Prvič so za varnost na volitvah skrbeli afganistanski vojaki in policisti samostojno.


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.